Naleśniki to danie, które kochają wszyscy. Cienkie placuszki możesz podawać na słodko i na słono. To proste danie, które przygotujesz w kilka chwil. Najmłodsi uwielbiają je w wersji ze słodkimi dodatkami. Możesz je podawać na ciepło i na zimno, z ulubionym dżemem, owocami i cukrem pudrem. Jednak sekretem udanych naleśników zawsze jest doskonałe ciasto. Poznaj najlepszy i sprawdzony przepis na naleśniki.
Zacznij od wlania do miski mleka wraz z odrobiną mineralnej wody gazowanej, która spowoduje, że ciasto będzie bardziej puszyste i delikatniejsze. Pamiętaj także o jajkach, cukrze wanilinowym WINIARY i soli. Zmiksuj te składniki, a na koniec dodaj przesianą przez sitko mąkę pszenną. Kiedy ciasto stanie się gładkie, dodaj olej roślinny i jeszcze raz wszystko zmiksuj. Ważne, by zacząć smażenie naleśników na rozgrzanej, patelni (najlepiej teflonowej) lekko tylko posmarowanej oliwą, tak by ciasto naleśnikowe nie przywierało. Staraj się nalewać na nią tyle ciasta, by wychodziły cienkie placki. Każdy z nich smaż z obu stron. Pierwszy naleśnik wyjdzie dobrze, gdy poczekasz aż Twoja patelnia odpowiednio się rozgrzeje.
Gotowe naleśniki przekładaj na talerz. Możesz podawać je natychmiast, smarując dżemem i zwijając w rulony, ćwiartki lub w koperty, ale jeśli przygotowałaś większą porcję lub zamierzasz podać naleśniki później, przykryj je talerzem lub folią aluminiową, żeby placki nie wysychały. Udekoruj je cukrem pudrem, lodami albo ulubioną posypką. Smaczne naleśniki to świetny pomysł nie tylko na deser czy śniadanie. W wersji wytrawnej idealnie nadadzą się także jako danie główne. Możesz śmiało zrobić je na obiad dla całej rodziny!
Sprawdź również przepis na puszyste, pyszne naleśniki w amerykańskim stylu, czyli pancakes.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.