Makaron w sosie śmietanowym z kurczakiem i curry to pomysł na szybkie i sycące danie. Pierś z kurczaka doprawiona aromatyczną
Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY, połączona z delikatnym, młodym porem sprawi, że całe danie nabierze wyjątkowego aromatu. Podawaj z ryżem lub z kaszą i ulubionymi surówkami. Wypróbuj także przepis na
kurczaka po tajsku. Jeżeli więc potrzebujesz pomysłu na szybkie, pożywne danie z drobiu – dalej już szukać nie musisz. Potrawa ta świetnie sprawdzi się jako posiłek pudełkowy. Możesz przygotować ją rano, zabrać ją do pracy i odgrzać w kuchence mikrofalowej. To również świetna propozycja dla studentów. Gdy nie ma zbyt wiele czasu między zajęciami, taki makaron w sosie śmietanowym z dodatkiem soczystego mięsa jest w sam raz. Smacznie, tanio i sycąco! A może zaskoczysz swoją drugą połówkę i przyrządzisz porcję na wspólny obiad lub kolację?
Przygotowanie zacznij od pokrojenia fileta w drobną kostkę. Następnie w misce dokładnie wymieszaj mięso wraz z łyżeczką curry. Połówkę pora posiekaj w cienkie krążki i zeszklij na niewielkiej ilości oleju. Pamiętaj, aby w międzyczasie wstawić makaron rurki do gotowania. Pokrojonego kurczaka podsmaż na patelni, po czym dodaj do niego plasterki pora. Do tego wszystkiego dołożona teraz będzie słodka śmietana. Całość trzymaj na ogniu przez kilka minut. W czasie gotowania przypraw sos solą. Przyda się też
przyprawa ZIARENKA SMAKU WINIARY oraz szczypta świeżego chilli. Nadadzą one daniu wyjątkowy aromat. Makaron po ugotowaniu odsącz, a na koniec połącz z sosem i mięsem – w misce lub na talerzu.
Przepisy z kurczakiem są uwielbiane przez wiele osób. To zasługa głównie krótkiego czasu przygotowania takich potraw i ich wyśmienitego smaku. Ponadto nie trzeba kupować licznych składników, aby sprawnie upichcić coś pysznego. Proponowany tutaj makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym posmakuje również młodszym domownikom. To pomysł na szybki obiad w tygodniu, gdy na głowie dużo spraw i nie ma czasu stać w kuchni. To też idealna propozycja dla tych, którzy czują się niezbyt mocni w gotowaniu. Nie potrzebujesz szczególnych talentów kulinarnych, by przyrządzić takie danie. Oczywiście możesz je modyfikować według uznania – np. dodając jeszcze jakieś przyprawy czy wybierając inny typ makaronu. Niektórzy zamiast śmietany wolą jogurt naturalny bądź ten gęstszy, np. grecki. Wzbogacić posiłek da się za pomocą szczypiorku lub posiekanej natki pietruszki. Przy okazji dodatek taki ozdobi całe danie. A może tarty ser na wierzch? Eksperymentuj, próbuj i znajduj swoje ulubione połączenia!