Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Deser panna cotta w tłumaczeniu na język polski oznacza gotowaną śmietankę. Deser ten, najbardziej kojarzony jest z północną częścią Włoch, a dokładnie okolicami Piemontu. Ten słodki przysmak, charakteryzuje się prostotą przygotowania. Podstawowe składniki tego deseru są zawsze takie same, może się on różnić jedynie dodatkami. Najczęściej jest jednak podawany z dodatkiem pysznych i soczystych truskawek. Prawidłowo przygotowana panna cotta powinna się charakteryzować aksamitną, kremową konsystencją. Tajemnica przygotowania pysznej panna cotty leży w użyciu niewielu, ale dobrej jakości składników.
Przygotowanie wyśmienitej panna cotty
Postaramy się w kilku krokach wytłumaczyć jak zrobić panna cotte, która skradnie serca wszystkich, nawet osób które nie przepadają za deserami. W pierwszej kolejności zrób galaretkę o smaku truskawkowym WINIARY według instrukcji na opakowaniu. Przygotuj naczynia, najlepiej szklane, w których panna cotta będzie się ładnie prezentować. Kiedy galaretka zacznie tężeć, wlej ją do naczyń, wypełniając ich połowę. Umyj i pokrój truskawki i wrzuć je do tężejącej w naczyniach galaretki. Przygotuj blaszkę na muffiny, rozłóż na niej ściereczkę, i poukładaj naczynia z galaretką tak, aby były ułożone pod kątem i galaretka zastygła w ciekawy sposób. Włóż całość do lodówki aby zastygła. W czasie kiedy galaretka będzie zastygać, weź naczynie, wsyp do niego łyżkę żelatyny i zalej wodą. Do drugiego naczynia dodaj 300 gram śmietanki kremówki, mleko i cukier. Laskę wanilii przekrój wzdłuż i wyciągnij z niej nasionka. Nasionka wsyp do mleka ze śmietanką. Całość zacznij gotować, ciągle mieszając trzepaczką. Kiedy całość się zagotuje, zdejmij garnek z ognia i dodaj żelatynę która moczyła się przez ten czas w wodzie. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Odłóż całość aby się wystudziła, ale nie zapominaj aby co jakiś czas wymieszać wszystko trzepaczką! Obserwuj śmietankę, jak zacznie tężeć, przelej ją do naczyń z galaretką. Twoja panna cotta jest prawie gotowa. Wystarczy ubić pozostałą śmietankę i udekorować deser resztą truskawek.
Panna cotta jako deser odpowiedni na każdą okazję
Panna cotta jest świetnym pomysłem na deser po pysznym obiedzie. Sprawdzi się również w czasie upalnych dni, jako sposób na ochłodę. Spróbuj podać panna cottę w ramach słodkiego poczęstunku, na rodzinnej imprezie. Goście będą zachwyceni i z pewnością zapytają o przepis. Deser panna cotta jest dowodem na to, że z kilku składników, poświęcając chwilę czasu, można przygotować deser który zaskoczy każdego.
Galaretkę przygotuj według wskazówek na opakowaniu. Gdy trochę ostygnie wlej do przygotowanych naczyń do połowy i dodaj pokrojone truskawki.
Blaszkę na muffiny wyłóż ściereczką kuchenną i ułóż naczynia pod lekkim kątem. Odstaw do stężenia.
Żelatynę zalej wodą. Do drugiego garnuszka wlej śmietankę (300g) i mleko, dodaj cukier. Przekrój wzdłuż laski wanilii i wyciągnij nasionka, dodaj je do mleka i śmietanki.
Garnek postaw na ogniu i podgrzewaj mieszając drucianą trzepaczką. Kiedy śmietanka zacznie się gotować wyłącz ogień i dodaj namoczoną żelatynę. Mieszaj do rozpuszczenia. Całość odłóż do wystudzenia mieszając raz na jakiś czas.
Śmietankę przelej do przygotowanych naczyń dopiero, kiedy zacznie lekko tężeć – dzięki temu nie rozpuścisz galaretki, a nasionka wanilii nie zbiją się na jej powierzchni.
Gotowy deser udekoruj ubitą śmietaną i świeżymi truskawkami.