Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pieczarki nadziewane to pyszna potrawa, którą można łatwo przygotować korzystając z domowego piekarnika. Dużą zaletą tych grzybów jest to, że są niedrogie i łatwo dostępne przez cały rok. Poza tym pod wpływem ciepła bardzo szybko robią się miękkie. Dlatego aby przygotować pieczarki faszerowane, potrzebujesz mniej czasu niż w przypadku faszerowanej papryki, cukinii albo bakłażana.
Przekąska świetnie nadaje się na ciepłą, sycącą kolację. Poza tym mała porcja może być przystawką przed daniem głównym, a większa zaś - podawana z ryżem albo kaszą - stanowić pełnowartościowy, konkretny posiłek.
O czym pamiętać. przygotowując ten przepis? Podstawa sukcesu to wybranie dobrych grzybów, które będą nadawać się do pieczenia. Przed zakupem warto sprawdzić każdą sztukę. Przyjrzyj się, czy pieczarki nie są zbyt pomarszczone albo wilgotne. Oznaką braku świeżości będą też ciemne plamy - takich egzemplarzy lepiej unikać. Duże znaczenie ma także gatunek. Najlepszym wyborem będą pieczarki grillowe, ponieważ mają znacznie większe kapelusze od standardowych odmian - są idealne do faszerowania.
Jeśli chcesz przerobić przepis na wegetariański, możesz zrezygnować z mięsa mielonego. Zastąpisz ten składnik wybranym warzywem albo miksem kilku ulubionych. Bazę do farszu może stanowić na przykład drobno posiekany pomidor albo papryka.
Pieczarki faszerowane w wersji standardowej lub bezmięsnej można także dodatkowo doprawić. Najprostsza opcja to użycie soli i pieprzu. Jeśli jednak nie przeszkadza Ci intensywna woń, równie dobrze możesz sięgnąć po czosnek, który świetnie pasuje do cebuli i pieczarek. Dobrym pomysłem będzie także użycie większej ilości świeżych ziół. Do podanej w przepisie pietruszki możesz dodać także szczypiorek, tymianek albo rozmaryn. Dzięki temu uzyskasz bardziej urozmaicony smak!
Duże pieczarki umyj, trzonki odetnij i drobno posiekaj.
Z plasterków sera wytnij krążki, pozostałe drobno pokrój. Cebule posiekaj.
Mięso mielone podsmaż z cebulą na odrobinie tłuszczu. Następnie dodaj pokrojone trzony pieczarek i dodaj rozpuszczoną w wodzie kostkę grzybową WINIARY.
Farsz ostudź. Dodaj ser, jajko i natkę pietruszki, dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU. Wymieszaj.
Kapelusze pieczarek wypełnij farszem, przykryj krążkami sera. Zapiekaj w piekarniku przez 15 minut.
Podawaj udekorowane posiekaną natką pietruszki.