Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szparagi w boczku na grilla to pyszna kombinacja smaków, która powinna zagościć na każdym plenerowym przyjęciu. Przygotowanie poszczególnych składników nie powinno sprawić najmniejszej trudności. Przyrządzanie posiłku jest bardzo krótkie, zatem już po kilkunastu minutach można cieszyć się znakomitym smakiem grillowanego warzywa w mięsnej otoczce. Jak przygotować szparagi w boczku na grillu? Sprawdź przepis na udany, wiosenny przysmak!
Szparagi w boczku z grilla - przepis
Szparagi z boczkiem z grilla wymagają wcześniejszej obróbki termicznej. Najlepiej warzywa obgotować, pamiętając o wcześniejszym usunięciu twardych, zdrewniałych końcówek. Można zrobić to odłamując ręcznie kawałek trzonka pojedynczego szparaga. Pędy wrzucamy do gotującego się rosołu i podgrzewamy przez kilka minut do wstępnego ugotowania. Po wyjęciu z wywaru warzywa będą cały czas jędrne i sprężyste. Warto poczekać kilka chwil, aby zielone pędy nieco przestygły. Następnie zawijamy je w boczek, układając dwa szparagi równolegle do siebie. Między nie można włożyć słupek sera. Jego obecność sprawi, że zgrillowane szparagi będą dodatkowo otoczone ciągnącym się dodatkiem.
Pieczone szparagi w boczku
Rozgrzewamy grilla i przygotowujemy poszczególne składniki. Szparagi na grilla z boczkiem świetnie komponują się z białym sosem czosnkowym WINIARY. Można wykorzystać ten dostępny w słoiczku lub skomponować go samodzielnie. Kiedy grill się już rozgrzeje, kładziemy na niego tackę aluminiową lub wykorzystujemy czysty ruszt, na który będziemy bezpośrednio aplikować wstępnie przygotowane szparagi. Proces grillowania jest błyskawiczny – wystarczy kilka minut podgrzewania na każdej ze stron. Gotowość ocenimy spoglądając na boczek oraz ser. Jeśli mięso jest zrumienione, a ser rozpuszczony – to znak, że danie jest już gotowe. Przekładamy warzywa na talerz zbiorczy lub bezpośrednio na talerzyki, częstując gości.
Jak jeść szparagi na grilla z boczkiem?
Zarumienione szparagi w boczku na grilla można jeszcze doprawić mieszaniną przypraw, m.in. ziołami prowansalskimi. Dla osób lubiących nieco ostrości i wyrazistości, przyda się zmielony pieprz, który przełamie smak warzyw i sera. Szparagi z boczkiem z grilla najlepiej jeść za pomocą widelca lub bez użycia sztućców. Maczamy danie w sosie czosnkowym i spożywamy jako samodzielne danie z grilla. To znakomity pomysł na szybki przysmak, który przełamuje stereotypy dotyczące grillowanych potraw. Szparagi mogą być genialnym urozmaiceniem plenerowego spotkania, a co istotne, są smaczne i lubiane nawet przez osób po raz pierwszy spotykających się z takim posiłkiem.
Rosół rozpuść w 500 ml wrzątku.
Szparagi oczyść i gotuj w rosole 8 minut, odsącz i ostudź.
Ser pokrój na 8 słupków. W plastry bekonu zawijaj po 2 szparagi i słupek sera.
Piecz na rozgrzanym grillu na złoty kolor. Podawaj z sosem czosnkowym.