Polska słynie z długiej tradycji zbierania grzybów. Zapach grzybów leśnych, jest jednym ze znaków rozpoznawczych polskiego narodowego dziedzictwa kulinarnego. Największą popularnością cieszą się żółto-pomarańczowe kurki, przyrządzane na wiele sposobów. Wielu smakoszy uważa, że najlepiej pieszczą podniebienie w postaci smażonej i duszonej ze śmietaną. Sos kurkowy to jedno z najprostszych i jednocześnie najsmaczniejszych dań z tych leśnych grzybów.
Kurki - skarb naszych lasów
Kurki leśne to grzyby uniwersalne można gotować, smażyć, dusić, marynować, solić, suszyć, zamrażać. Służą do przygotowywania zup, przekąsek, nadzienia do różnych pasztetów, jako dodatek do dań mięsnych i warzywnych. Sos kurkowy do makaronu to klasyk, który stał się symbolem polskiej kuchni nowoczesnej. W przeciwieństwie do innych grzybów, kurki nigdy nie mają robaków. Występują w umiarkowanych lasach iglastych i liściastych, rosną w dużych grupach, więc nawet początkujący grzybiarze mogą je łatwo znaleźć.
Jednak najsmaczniejsze kurki są smażone. Co ciekawe nie trzeba gotować tych grzybów przed smażeniem. Trzeba je tylko umyć dokładnie, pokroić i usmażyć na patelni, a następnie wymieszać z dodatkami w zależności od przepisu. Szczególnie popularne są kurki smażone z cebulą w śmietanie. Kurki można przechowywać na surowo w lodówce do trzech dni bez utraty koloru, smaku i kształtu.
Sos kurkowy - przepis na pyszne danie
Sos kurkowy z śmietaną to apetyczne danie gorące z niezwykle smacznych i aromatycznych kurek z dodatkiem delikatnej śmietanki i pikantnej zeszklonej cebulki. Danie może być serwowane jako samodzielne lub jako dodatek do mięs czy makaronów. Sos kurkowy to danie proste, a jednocześnie wykwintne z korzeniami w kuchni staropolskiej i sarmackiej.
Przepis na sos kurkowy - przygotowanie
Sos kurkowy ze śmietaną to danie niezwykle proste w przygotowaniu, z którym poradzi sobie nawet osoba początkująca w kuchni. Świeże lub mrożone kurki należy oczyścić i dokładnie umyć, a następnie odsączyć i osuszyć z wody. Następnie należy obrać cebulę, pokroić ją w drobniutką kostkę i zeszklić na klarowanym maśle. Do zeszklonej cebuli dodajemy kurki i smażymy je przez około 5 minut razem z cebulą. Po tym czasie dodajemy śmietanę, mieszamy intensywnie i gotujemy przez krótką chwilę na niewielkim ogniu. Na koniec doprawiamy danie przyprawą ZIARENKA SMAKU i świeżo zmielonym pieprzem. Tuz przed podaniem, gotowe danie posypujemy drobno posiekaną natką zielonej pietruszki. Tak przygotowany, aromatyczny sos serwujemy z makaronem i duszonymi polędwiczkami.
Komentarze 5