Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jeśli nie czujesz się zbyt pewnie w świecie wypieków i stawiasz w nim dopiero pierwsze kroki, koniecznie wypróbuj prosty przepis na babkę budyniową. Przygotowanie zajmie Ci zaledwie około 20 minut, co czyni z babki idealną propozycję na coś słodkiego na niedzielne popołudnie. Sprawdzi się też zawsze wtedy, gdy goście zaskoczą Cię zapowiedzianą na ostatni moment wizytą. Ty i Twoja rodzina pokochacie ją za delikatny, słodki smak. Ze względu na ograniczoną ilość cukru docenią ją także wszystkie osoby, które dbają o linię.
Wykonanie perfekcyjnej babki z budyniem zacznij od ubicia 5 jajek z cukrem – ubijaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Mąkę połącz z Budyniem o smaku śmietankowym bez dodatku cukru WINIARY i z proszkiem do pieczenia. Następnie połącz suche składniki z mokrymi, delikatnie mieszając łyżką. Na sam koniec wlej roztopione masło. Tak uzyskaną masę przełóż do foremki wysmarowanej masłem. Piecz w 170 stopniach przez 45-50 minut. Babkę po upieczeniu i wystudzeniu możesz udekorować cukrem pudrem albo lukrem i dowolną posypką.
Ten nieskomplikowany przepis możesz z powodzeniem wykorzystać zupełnie bez okazji, jako deser na co dzień, ale równie dobrze sprawdzi się jako świąteczny wypiek. Weź ją pod uwagę na święta Wielkiej Nocy, podczas których tradycyjnie podaje się właśnie babki!
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Wbij 5 jajek do miski, dodaj cukier i ubij mikserem do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji.
Mąkę przesiej z Budyniem i Proszkiem do pieczenia.
Następnie delikatnie połącz mąkę z masą jajeczną, mieszając łyżką.
Na koniec dodaj roztopione masło.
Masę przełóż do formy wysmarowanej masłem (1 łyżką) i posypanej bułką tartą.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C na 45-50 minut.
Podawaj po wystudzeniu, możesz polukrować lub posypać babkę cukrem pudrem.
Kallina