Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sos chrzanowy jest dodatkiem do różnego rodzaju dań. Posiada bardzo charakterystyczny i wykwintny smak. Dodatek ten stosowany był już przez nasze babcie. To jeden z elementów tradycyjnej, polskiej kuchni, popularny z uwagi na zawartość łatwo dostępnego chrzanu. W towarzystwie sosu chrzanowego każde danie staje się o wiele bardziej apetyczne. Wzmacniają się także jego walory wizualne. W zależności od upodobań może być podawany na ciepło lub na zimo, oraz jako dodatek do dań ciepłych lub zimnych. Sos chrzanowy na ciepło jest świetnym uzupełnieniem każdej pieczeni mięsnej, a także ryb z piekarnika. W postaci zimnej najlepiej sprawdza się jako dodatek do potraw jajecznych, oraz mięs pieczonych podawanych na zimno. Sos chrzanowy do jaj jest najczęściej wybieraną opcją, zwłaszcza w okolicach świąt Wielkanocnych, Bożego Narodzenia, ale także jako przystawka na stole przy innych okazjach. Aby stworzyć idealne danie z wykorzystaniem tego dodatku, potrzebny będzie sprawdzony przepis na sos chrzanowy, przepis na bazę, czyli potrawę mięsną lub rybną oraz wysokiej jakości przyprawy.
Przygotowanie sosu chrzanowego
Sos ten jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Jednak, jak zrobić sos chrzanowy w wersji idealnej? Przede wszystkim trzeba trzymać się przepisu. Wówczas nie ma możliwości, że danie nie wyjdzie. Przed przystąpieniem do wykonania konieczne jest przygotowanie wszystkich niezbędnych składników. Wśród nich najważniejsze są świeże jajka, majonez oraz chrzan. Dodatkowo należy zakupić jogurt naturalny, sól, cukier oraz sok z cytryny. Jak sama nazwa wskazuje, najważniejszym składnikiem sosu jest chrzan. Konieczne jest przygotowanie dokładnie 200 ml tego produktu.
Robienie sosu najlepiej rozpocząć od ugotowania, obrania i drobnego pokrojenia dwóch jajek. Następnie należy połączyć je z chrzanem, majonezem, jogurtem oraz przyprawami. Kolejnym krokiem jest dokładne wymieszanie składników. Sos najlepiej smakuje po minimum godzinie od przygotowania, gdy składniki całkowicie się połączą i stworzą nowy spójny smak i zapach.
Podanie sosu chrzanowego
Sos chrzanowy możemy podawać na kilka sposobów. Jednym z nich jest postawienie go na stole w zwykłej miseczce z małą łyżeczką do nakładania. To opcja na co dzień. Jeśli chcemy zaserwować sos chrzanowy do jajek podawanych w połówkach, to możemy postawić go na jednym półmisku w miseczce, jak również polać nim przygotowane jajka. Sos ten pasuje zarówno do zwykłych jajek, jak i faszerowanych, na przykład pieczarkami. W przypadku nieco bardziej wykwintnych okazji, gdy podawany zwykle jest sos chrzanowy do mięsa, można zaserwować go w specjalnej sosjerce. Dzięki temu naczyniu, użycie sosu będzie łatwiejsze i nie będzie konieczne podawanie do niego dodatkowej łyżeczki.
Jajka ugotuj, obierz i pokrój w drobną kostkę.
Połącz pokrojone jajka, chrzan, majonez i jogurt. Dokładnie wymieszaj.
Dopraw do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny.
Podawaj do pieczeni i wędlin.