Kuchnia amerykańska charakteryzuje się ogromną różnorodnością, ponieważ tutejsi mieszkańcy stanową mieszankę kulturową ludzi z całego świata. Jej cechą charakterystyczną jest łączenie w jedno rozmaitych stylów oraz sposobów przyrządzania potraw. W przeróżnych daniach można zobaczyć wyraźne wpływy nie tylko kuchni francuskiej, meksykańskiej czy afrykańskiej, lecz także azjatyckiej, włoskiej, a nawet żydowskiej. Wiele potraw uważanych na świecie za typowo amerykańskie tak naprawdę ma swoje korzenie na innych kontynentach, np. popularne w USA hamburgery są zmodyfikowanym daniem niemieckim.
Z kuchnią amerykańską najczęściej kojarzą nam się potrawy typu fast food (hot-dogi, burgery, pizza) oraz naleśniki z syropem klonowym, chleb bananowy, pieczone skrzydełka czy macaroni and cheese (makaron zapiekany z sosem serowym). Do najpopularniejszych deserów niewątpliwie należy soczysta szarlotka na kruchym cieście oraz brownie – intensywnie czekoladowe ciasto z dodatkiem owoców.
Amerykanie kochają pieczone skrzydełka, dlatego też często są one przez nich przygotowywane zarówno na co dzień, jak i od święta. Smażone na głębokim tłuszczu w cieniutkiej panierce z masła i chili mają chrupiącą skórkę okrywającą mięciutkie, soczyste mięso. Klasyczne buffalo wings podaje się na gorąco, z dodatkiem selera naciowego i dipu z sera pleśniowego. Do typowo amerykańskich potraw należą też grillowane mięsa, a zwłaszcza wołowe steki, doprawione jedynie masłem czosnkowym oraz gruboziarnistą solą. Idealnymi dodatkami do tej wyjątkowo smacznej porcji mięsa są grubo krojone frytki, sos BBQ oraz kolba kukurydzy.
Zarówno na 4 lipca, jak i w inne święta w amerykańskich kuchniach często pieczone jest apple pie – rodzaj tarty z nadzieniem jabłkowym, serwowany na gorąco, z dodatkiem bitej śmietany lub gałką lodów waniliowych. Zaś wielbiciele intensywnych smaków kakaowych przygotowują na tę okazje brownie – wyjątkowe ciasto upieczone na bazie gorzkiej czekolady i kakao. Często dodawane są do niego siekane orzechy nadające wypiekowy chrupkości i intensywniejszego aromatu. Pysznie smakuje także brownie z dodatkiem wydrylowanych wiśni lub kawałków jabłek, oprószonych mielonym cynamonem.