Anyż to popularna przyprawa o charakterystycznym, niezwykle wyrazistym zapachu i słodkawym, dość intensywnym smaku. Wyglądem przypomina nieco ziarna kminu. Jest niezastąpionym składnikiem korzennych mieszanek, które dodaje się do pieczenia pierników, ale także do przyprawiania mięs i innych oryginalnych dań.
Nie ulega wątpliwości, że dania z anyżem charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Potrawy doprawiane tą wyjątkowo aromatyczną przyprawą smakują nieco egzotycznie, a ich zapach nie ma sobie równych. Choć anyż może się głównie kojarzyć ze świątecznym piernikiem, korzennym śledziem czy z wigilijnym kompotem z suszonych owoców, to okazuje się, że przyprawa ta znajduje znacznie szersze zastosowanie.
Ziarna anyżu dodają potrawom egzotycznego smaku, dlatego nie może ich zabraknąć w daniach kuchni azjatyckiej. Niezwykle popularna japońska zupa Ramen swój wyjątkowy smak i aromat zawdzięcza między innymi ziarnom anyżu, którymi się ją doprawia. Są one również niezastąpione w Tajskiej sałatce z karmelizowaną polędwiczką. Smak anyżu i innych egzotycznych dodatków idealnie harmonizuje z soczystą polędwicą.
Potrawy z anyżem pachną rewelacyjnie i smakują wyśmienicie. Szynka wieprzowa pieczona w piwie imbirowym i mandarynkach to potrawa, która zachwyca egzotycznym smakiem i wręcz rozpływa się w ustach. To niezwykle wykwintne danie smakuje wyjątkowo dzięki bogactwu użytych przypraw, między innymi właśnie anyżu. Przyprawa ta świetnie podkreśla smak mięs. Sprawia, że tradycyjne dania z nich przyrządzane zyskują nową jakość.