Przepis na babkę majonezową powstał w wyniku modyfikacji receptury na tradycyjną wielkanocną babę. Tłuszcz w postaci oleju lub margaryny zastąpiono równie tłustym majonezem. Dodatek majonezu sprawia, że babka jest wilgotna i wręcz rozpływa się w ustach.
Zastanawiasz się, czy smak majonezu będzie wyczuwalny? Niepotrzebnie! Smak babki zależy wyłącznie od Ciebie i tego, co dodasz do ciasta. Możesz wyczarować babkę cytrynową, kokosową, a nawet czekoladową!
Tradycyjnym okresem na wypiekanie baby są okolice Świąt Wielkanocnych, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zaserwować domownikom lub gościom puszystą i wilgotną babkę majonezową o innej porze roku, niż wiosna.
Nie wiesz, czy baba z majonezem zasmakuje najbliższym? Na początek przedstaw im klasykę gatunku, którą jest babka majonezowa cytrynowa. Dodatek cytryny zadziała orzeźwiająco i przełamie słodki smak ciasta. Jeżeli klasyczna baba podbije ich serca, poeksperymentuj z dodatkiem budyniu lub upiecz babkę majonezową z kakao.
Czy babka to deser, który można podać na przyjęciu? Oczywiście! Możesz odejść od klasycznej formy i zrobić małe babeczki majonezowe, które udekorujesz pysznym kremem kakaowym na bazie serka mascarpone. Tak efektowny deser sprawdzi się i na przyjęciu urodzinowym dla maluchów i na domówce u znajomych.
Wiesz, że możesz przygotować babkę w… garnku? Do stworzenia babki gotowanej potrzebujesz wysokiego garnka i formy na ciasto z pokrywką. Babka gotowana w naczyniu z wodą smakuje niemniej rewelacyjnie, niż pieczona, a polewa z roztopionej czekolady zwieńczy ten prosty, ale zaskakujący deser.