Barszcz biały to tradycyjna polska zupa, którą można wzbogacać wieloma dodatkami. Danie posiada charakterystyczny smak, który wszystkim kojarzy się ze świętami wielkanocnymi – barszcz biały najczęściej podaje się właśnie na Wielkanoc, z jajkiem na twardo, chrzanem i białą kiełbasą. Jednak warto zdecydować się na przygotowanie tej zupy bez specjalnej okazji.
Barszcz biały możemy podawać zarówno w tradycyjnych, jak i nowoczesnych odsłonach. Zmodyfikowane wersje zupy z pewnością zachwycą miłośników kulinarnych eksperymentów. Jednym z przykładów jest nico egzotyczny barszcz biały z nutką kokosa, imbiru, a także z awokado czy z ogórkiem. Występuje również w bardziej eleganckim wydaniu zapiekany pod pierzynką z ciasta francuskiego. A może barszcz biały z grzanką z pesto rosso? Wyraziste w smaku suszone pomidory dodadzą zupie jeszcze więcej charakteru. Pomysłów na biały barszcz jest mnóstwo – według jednego z nich warto, zamiast tradycyjnej kiełbasy, dodać krewetki, ser kozi, boczek czy suszone grzyby. Taka odsłona tradycyjnego wielkanocnego dania z pewnością pozytywnie zaskoczy domowników i gości!