Barszcz czerwony to jedna z najstarszych, tradycyjnych polskich zup i w licznych domach obowiązkowa pozycja w menu wigilijnym. Jak wiele naszych ulubionych dań, także i on przywędrował do nas ze Wschodu, z Ukrainy. Jadamy go na co dzień i od święta, popijamy na lunch lub podajemy na rodzinny obiad. Nasi przodkowie spożywali go w czasie zimowego przesilenia, aby zapewnić sobie długowieczność i urodę. I mieli rację, bo zawarte w burakach cenne substancje (m.in. antyoksydanty) rzeczywiście mają działanie antynowotworowe oraz wzmacniają organizm.
Barszcz czerwony to niezwykle uniwersalna zupa, którą można przyrządzać i serwować na rozmaite sposoby. Doskonale smakuje zarówno przygotowany na mięsie i podany z ziemniakami, fasolą lub innymi dodatkami, jak czysty, z krokietem lub pasztecikiem, czy jako postne danie wigilijne, z tradycyjnymi uszkami z grzybowym farszem. Możemy przyrządzić go nie tylko na gorąco, lecz także w postaci rozmaitych chłodników, bo barszcz to doskonała zupa na każdą porę roku!
A jakie przepyszne barszcze można ugotować w domowej kuchni mając dobry przepis i Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY – sprawdźcie sami!
Przeglądaj przepisy na barszcz czerwony i ciesz się smakiem pysznej zupy.