Uważa się, że batat pochodzi z tropikalnej Ameryki Południowej, gdzie jest używany jako źródło pożywienia od ponad 5000 lat. Tubylcy nazywali roślinę batatas, a słowo to w końcu przekształciło się w patata w języku hiszpańskim, patae w języku francuskim i potato w języku angielskim. Bataty są trochę podobne wizualnie do zwykłych ziemniaków, jednak różnią się kolorem miąższu oraz smakiem. Słodkie ziemniaki idealnie komponują się z wegańskimi kotletami czy też z łososiem. Ponadto bataty stanowią świetną bazę dla wartościowych i sycących sałatek — ich słodkawy smak to doskonałe przełamanie dla wytrawnych i bardziej wyrazistych elementów potrawy.
Bataty mogą być przyrządzane na wiele różnych sposobów — wiadomo, że najprostszą i najszybszą metodą jest ich ugotowanie, ale dania z batatów wcale nie muszą być nudne! Warto szukać inspiracji i zaskoczyć siebie i swoich bliskich. Świetnym pomysłem na urozmaicenie codziennego menu będzie, chociażby przepyszna quesadilla ze słodkich ziemniaków z guacamole albo grillowane bataty z łososiem i gruszką oraz sosem czosnkowym Winiary. Jeśli liczysz kalorie, to warto spróbować dietetycznych wersji potraw z batatów — pieczone frytki z tych warzyw nie mają tyle kalorii, ile smażone w głębokim oleju, a ich smak jest tak samo niesamowity! A może gotujesz nie tylko dla siebie, ale także zajmujesz się przyrządzaniem potraw dla całej rodziny, w tym dzieci? Doskonałymi daniami z batatów dla niemowląt są wszelkiego rodzaju lekkie zupy oraz puree. Nie zastanawiaj się dłużej co przyrządzić na obiad i sięgnij do naszych pysznych przepisów z wykorzystaniem batatów!