Beza Pavlova jest najsłynniejszym i najbardziej eleganckim deserem z bezą. Chrupiąca na zewnątrz i piankowa w środku - taka powinna być perfekcyjna beza Pavlova. Połącz ją z kremem z serka mascarpone i owocami lub zobacz nasz przepis na bezę z kremem budyniowym. Ten przepis świetnie sprawdzi się również jako tort urodzinowy lub tort na zabawę sylwestrową. Na pewno wzbudzi zachwyt Twoich gości!
Bezę możemy dodać do właściwie każdego deseru – jest bardzo kapryśna w przygotowaniu, ale niezwykle wdzięczna w kompozycji z innymi deserami. Jeśli nie masz pomysłu na wykorzystanie bezowych chmurek po prostu je pokrusz i posyp nimi ciasto, galaretkę, lody lub mus.
Poza klasycznymi bezami możesz przygotować także wersję smakową. Przeczytaj przepis na bezy kokosowe – świetnie sprawdzą się jako samodzielny deser do popołudniowej kawy lub dodatek do bardziej skomplikowanych deserów.
Proponujemy pyszny deser z wykorzystaniem bezy – ciekawe ciasto składające się z kilku warstw o różnych fakturach i stopniach słodkości. Malinową chmurkę przygotujesz z klasycznego biszkoptu, warstwy kremu z serka mascarpone i galaretki malinowej z całymi kawałkami owoców. Całość zwieńczona jest bezą. Efektownie i wykwintnie. To pyszne ciasto z bezą jest nieco pracochłonne, ale zachwyt w oczach rodziny i gości na pewno wynagrodzi czas spędzony na przygotowaniu tego deseru.
Idealny deser na lato - owocowy, orzeźwiający a zarazem elegancki w swojej prostocie. Przygotujesz go bez trudu. Po prostu nałóż na galaretkę owocową warstwę musu i owoców, a wierzch posyp pokruszoną bezą. My proponujemy połączenie galaretki z musem mango i czerwoną porzeczką.