Bita śmietana to świetne rozwiązanie, gdy chcemy szybko wyczarować na domowy obiad lub podwieczorek coś prostego. Bitą śmietanę przygotujemy w kilka chwil ubiając mikserem zimne mleko z dodatkiem Bitej śmietany WINIARY, a kto nie boi się kalorii, może ubić tradycyjnie śmietanę 30%, mikserem lub zwykłą trzepaczką :) Można podawać ją do ryżowej zapiekanki, do naleśników, racuchów oraz pierogów na obiad, albo wykorzystać do przyrządzenia deserowych kompozycji z sezonowymi owocami. Zebrane przez nas przepisy z bitą śmietaną to cała gama pomysłów na słodkie przysmaki: gofry, babeczki, galaretki, lodowe pucharki, domowe ptysie, torciki, a nawet smażone banany. Do dekorowania potraw bitą śmietaną najwygodniej użyć tzw. szprycy do tortów, ale równie dobrze sprawdzi się woskowany papier, zwinięty w „lejek” z obciętym rogiem. Potrawy z bitej śmietany mają tę zaletę, że można podawać je od razu po przyrządzeniu, a jeżeli chcemy danie schłodzić, to wkładamy go do lodówki pod przykryciem, bo bita śmietana szybko chłonie inne zapachy, jak wszystkie produkty mleczne.
257 kcal/100 g
Bitą śmietanę przygotowuje się ze słodkiej śmietanki kremówki o zawartości min. 30% tłuszczu. Na rynku dostępne są też jej zastępniki w spray’u lub proszku. Chociaż słodka i idealna do wszelkich ciast i deserów, niestety jest kaloryczna, dlatego powinny jej unikać osoby przestrzegające ścisłej diety.
Bita śmietana była znana na pewno w XVII wieku we Francji, a dokładnie – na dworze Ludwika XIV.