Podczas sezonu grillowego boczek jest jednym z kulinarnych elementów spotkań ze znajomymi. Można z niego przygotować chipsy, owinąć nim warzywa – młode marchewki, kawałki cukinii – lub słone paluchy. Boczek z grilla idealnie łączy się z lekkimi letnimi sałatkami bądź pieczonymi ziemniaczkami z dodatkiem ziół. Poza sezonem grillowym również warto stworzyć pyszne i sycące dania z boczkiem. Można użyć grilla elektrycznego w domu, a chrupiący boczek dodać do jajecznicy, sałatki z pieczonych warzyw, duszonej kapusty czy grochówki. Kawałki grillowanego boczku sprawdzą się również w sałatkach ze smażonym serem halloumi, rzodkiewkami, miksem sałat oraz aromatycznym szczypiorkiem. Do grillowanego boczku świetnie pasują sos musztardowy i sos czosnkowy.
Grillowany boczek może stanowić pyszną przystawkę przed daniem głównym lub składnik sycących dań. Jedną z propozycji są grillowane spiralki z boczku oprószone słodką papryką. Aby wyszły chrupiące, warto przed grillowaniem włożyć mięso do lodówki na pół godziny, a następnie pokroić na grube plastry. Taka przekąska doskonale smakuje z ketchupem o wyrazistym, ostrym smaku. Boczek sprawia, że pieczone mięso nie jest suche, tylko staje się soczyste, dlatego warto plastrami mięsa owinąć np. karkówkę czy kurczaka.