Botwina (botwinka) to młode buraki ćwikłowe, spożywane razem z pęczkiem chrupiących liści. Lekkostrawna i orzeźwiająca botwinka to prawdziwy wiosenny przysmak, na dodatek bardzo wartościowy, bo prócz witamin i składników mineralnych zawiera cenne bioflawonoidy – silne przeciwutleniacze. Warto jadać ją nie tylko w postaci chłodnika w ciepłe dni, lecz także w innych formach, zwłaszcza w okresie wiosennych przeziębień, bo zawarta w niej betaina pomaga zapobiegać infekcjom wirusowym. Zebraliśmy dla Was mnóstwo pomysłów na pyszne, domowe dania z botwiny: tradycyjne zupy i chłodniki (ale niekoniecznie z klasycznymi dodatkami, bo na przykład z truskawką), a także ciekawe przepisy na gołąbki z botwinki, pierogi z farszem botwinkowym, botwinkowe leczo oraz kolorowe wiosenne sałatki.
Botwina jest niskokaloryczna! Buraczane liście zawierają aż 348 mg potasu w 100 g, 43 mg magnezu, 97 mg wapnia i 2,2 mg żelaza. Botwina wpływa korzystnie na wzrok dzięki dużej zawartości prowitaminy A - betakarotenu. Poleca się jedzenie botwiny surowej lub krótko gotowanej na parze. Regularne spożywanie botwiny może regulować pracę gruczołów łojotokowych – botwinka zawiera cząsteczki siarki. Działa również odkwaszająco na organizm i zwalcza wolne rodniki.
Nie należy mylić botwiny z boćwiną – botwina to liście młodego buraka ćwikłowego, a boćwina jest osobnym gatunkiem buraka liściowego.