Bryndza może być spożywana zarówno na zimno, jak i jako element dań na gorąco. Idealnie pasuje do pierogów i pyz, kotletów i mięs, a także sałatek. Można ją zestawić nawet z owocami! Zainspiruj się naszymi przepisami!
Bryndza to produkowany z owczego mleka biały ser podpuszczkowy o kwaśnym i słonym smaku. Wytwarzany jest nie tylko na polskim Podhalu. Powszechnie jadany jest też w Rumunii, Czechach, Austrii, a także na Słowacji i Ukrainie. Należy uważać na produkty sklepowe i wnikliwie czytać skład serów – może się okazać, że część z nich jest produkowana z domieszką mleka krowiego i niepotrzebnymi smakowymi dodatkami. Z czym jeść bryndzę? Sprawdźcie nasze pomysły.
Na zimno bryndzę podajemy zwykle w towarzystwie chrupiącego pieczywa. Pysznie smakuje na kanapkach z dodatkiem świeżych warzyw lub chrupiącego bekonu. Wykorzystać ją można do przygotowania pysznego farszu do jajek, na przykład pikantnego farszu z chrzanem i chili. Bryndzę z powodzeniem możemy też dodać do sałatki, albo podać w towarzystwie wędlin i innych serów na eleganckiej desce.
Zastanawiacie się, do czego dodać bryndzę na ciepło? Świetnie sprawdzi się jako farsz do pierogów lub wytrawnych naleśników. Możesz użyć jej jako dodatku do ulubionej zapiekanki, tarty, a nawet pizzy. Przygotuj pyszny gruziński chleb z serem i jajkiem – chaczapuri po adżarsku, lub zapiekankę z kaszy gryczanej z bryndzą i bakaliami, która zaskoczy wszystkich domowników. Gnocchi z pasternakiem i buraczanym koncentratem podane z bryndzą i bekonem doskonale sprawdzi się jako elegancka przystawka na imprezę, lub jako szybki obiad. Sprawdź nasze pomysły na pyszne dania z bryndzą i zaskocz swoich bliskich!