Świeże, dojrzałe, soczyste brzoskwinie to owoc, którym niemal bezkarnie można się zajadać przez cały sezon, bo są niskokaloryczne, lekkostrawne i zasadotwórcze, a przy tym bogate w witaminy i składniki mineralne. Poza sezonem mamy kompoty, brzoskwinie z puszki oraz dżemy, które również można wykorzystać do przyrządzenia domowych potraw z brzoskwiniami. Wśród zebranych przepisów znajdziecie pomysły na rozmaite dania - od mięsnego gulaszu, tuńczyka, mielonych kotletów i wytrawnych sałatek po klasyczne serniki - ze szczególnym uwzględnieniem przepysznych, fantazyjnych ciast, tortów, croissantów, „francuzów” i rolad – oczywiście z brzoskwiniami :) Na letnie śniadania polecamy przepyszne pesso pszenno-owsiane z dodatkiem owoców, a do przysmaków z grilla – własnoręcznie zrobiony keczup z brzoskwiniowo-korzenną nutką...
40 kcal/100 g
Brzoskwinie zawierają duże ilości betakarotenu, a ponadto witaminy z grupy B i błonnik, witaminę C. Regularne jedzenie brzoskwiń może regulować proces trawienia: brzoskwinie pomagają w oczyszczaniu organizmu z toksyn i działają moczopędnie. Zawierają również bor, który poprawia wchłanianie magnezu z innych produktów.
Brzoskwinie pochodzą z Chin, gdzie były już znane ponad 4000 lat p.n.e, natomiast do Europy zostały sprowadzone przez Aleksandra Macedońskiego. Obecnie wykorzystuje się je również w kosmetyce: w produktach odświeżających, oczyszczających (zwłaszcza peelingach) i przeciwzmarszczkowych.