Ciasta z kremem budyniowym prezentują się wspaniale, a smakują – jeszcze lepiej. Co więcej, z ich przygotowaniem poradzi sobie każdy, nawet początkujący adept sztuki cukierniczej. Krem budyniowy można przygotować w bardzo prosty sposób, a na ciasto – są sposoby. Poznaj je z nami i przebieraj wśród przepisów na ciasta z kremem budyniowym.
Przepisy na krem budyniowy mogą się nieco różnić między sobą, jednak wszystkie wykorzystują… budyń. Budyń instant, czyli w torebkach, rozprowadza się w mleku i gotuje do zagęszczenia masy. Jednak sam budyń jest zwykle zbyt rzadki, by mógł służyć jako masa, którą przełożymy ciasto. Dlatego należy go zagęścić, dodając mąkę i masło. Można też dosłodzić go cukrem (lub słodzikiem). W ten sposób otrzymujemy gotowy krem budyniowy, który należy ostudzić, a następnie nałożyć na ciasto.
Jest wiele ciast z kremem budyniowym, które warto upiec. To na przykład czekoladowa rolada z kremem budyniowym i malinami, ale też słodkie tarty z czekoladowymi (lub innymi – w zależności od użytego budyniu) kremami. Krem budyniowy świetnie sprawdzi się także do nadziewania ptysi czy eklerków. Jeśli jednak nie czujemy się zbyt pewni w pieczeniu ciast, możemy sięgnąć po gotowe produkty – na przykład spody biszkoptowe albo babeczki, które wystarczy wypełnić przygotowanym kremem budyniowym. Ciasta z kremem budyniowym najlepiej smakują schłodzone, z dodatkiem świeżych owoców.