Kasza bulgur pochodzi z tradycyjnej kuchni tureckiej. Wytwarza się ją z gotowanych i następnie suszonych ziaren zbóż (często pszenicy), jest bazą dla tradycyjnego tureckiego kuskusu, jeśli namoczy się ją w mleku i posypie mąką. Kasza bulgur jest drobnoziarnista, średnioziarnista i gruboziarnista. W zależności od dania, które chcemy przygotować, powinniśmy wybrać odpowiednią. Drobnoziarnista idealnie nadaje się do wykorzystania w przepisach na sałatki z kaszą bulgur, a gruboziarnista – do pilawów.
U nas znajdziesz jeszcze inne przepisy z kaszą bulgur, chociażby pyszny i gęsty krupnik z kartoflanki lub pieczone jabłuska faszerowane kaszą bulgur. Pasuje również do kremowej zupy pomidorowej oraz wartościowej sałatki z kurczakiem.
343 kcal/100 g
Kasza bulgur jest otrzymywana z ziaren pszenicy durum. Zawiera sporo błonnika w porównaniu do innych kasz pszennych, takich jak manna czy kuskus. Jest ona także źródłem potasu, fosforu, cynku i magnezu. Ten rodzaj kaszy zawiera także kwas foliowy i żelazo zapobiegające niedokrwistości.
Gruboziarnistej kaszy bulgur powinny unikać osoby cierpiące na wrzody żołądka, dwunastnicy, refluks czy nieżyt żołądka.