Camembert to miękki ser podpuszczkowy wywodzący się z francuskiej Normandii. Tradycyjnie wytwarza się go z niepasteryzowanego krowiego mleka, a w czasie tego procesu ser pokrywa się białą pleśnią, która tworzy charakterystyczną „skórkę”. Oryginalny camembert nie jest produktem łatwo dostępnym, głównie dlatego, że zjadany jest najpóźniej tydzień po produkcji. Jednocześnie na całym świecie wytwarza się inne sery tego typu, które zwyczajowo nazywane są właśnie camembert.
Świeży camembert, o kremowym wnętrzu i białej, pleśniowej skórce to prawdziwy przysmak każdego miłośnika serów. Ma w sobie coś takiego, że każde przyrządzone z jego dodatkiem danie nabiera smaku i elegancji.
Camembert można z powodzeniem serwować samodzielnie. Wystarczy pokroić go w trójkąty i wyłożyć na deskę – wygląda świetnie, a smakuje wybornie. To idealna przekąska, którą można podać gościom. Jeśli chcesz, by prezentowała się jeszcze lepiej, połóż na każdym kawałku połowę orzecha włoskiego – to także świetna kompozycja smakowa. Jeśli jeszcze dorzucisz winogrono i całość zepniesz wykałaczką, otrzymasz eleganckie (i błyskawiczne w przygotowaniu) koreczki.
Oprócz tego camembert nadaje się idealnie zarówno do zimnych przekąsek czy kanapek, jak i do gorących tostów, quiche, tart oraz zapiekanek. Można go smażyć i podawać w rozmaitych kompozycjach z mięsem i warzywami, a także z owocami, bo świetnie łączy się z jabłkami, żurawiną, melonem czy ananasem. Natomiast z soczystą gruszką można podać go na chrupiących tostach lub… w postaci wytrawnego deseru. Wśród przepisów z camembertem znajdziecie również inspirujące pomysły na mięsa nadziewane tym wyjątkowo smacznym serem oraz domowe pizze z różnymi dodatkami.