Włoskie makarony mają wyjątkowy smak. Podaje się je na różne sposoby, ale najlepiej smakują z mielonym mięsem i sosem pomidorowym. Z tymi składnikami przyrządza się także dania z cannelloni. Makaronowe rurki wypełnione aromatycznym, mięsnym farszem i zapieczone w jasnym sosie pieczeniowym smakują wyśmienicie. Żeby smak cannelloni z mięsem był jeszcze bardziej wyrazisty przed włożeniem makaronu do piekarnika, należy go przykryć warstwą utartego na tarce, żółtego sera.
Potrawy z makaronem cannelloni można przygotowywać na rozmaite sposoby, zarówno z mięsnymi, ale także warzywnymi dodatkami. Makaronowe rurki wypełnione wyrazistym w smaku, szpinakowym farszem to świetny pomysł na pożywne i bardzo smaczne danie. Szpinak w połączeniu z suszonymi pomidorami, czosnkiem i serem feta nabiera wyjątkowych walorów smakowych. Stanowi doskonały rodzaj farszu do wypełniania cannelloni. Polane aromatycznym sosem pomidorowym i posypane startym serem zapieka się je w żaroodpornym naczyniu. Cannelloni ze szpinakiem to przepis, który koniecznie trzeba wypróbować!
W tradycyjnych przepisach na cannelloni zwykle makaronowe rurki układa się ściśle obok siebie, zalewa sosem i zapieka w piekarniku. Okazuje się jednak, że można je również przyrządzić w bardziej oryginalny sposób. Tort cannelloni zapiekany z ricottą, orzechami i parmezanem to danie, które nie tylko wyśmienicie smakuje, ale przede wszystkim wyjątkowo efektownie się prezentuje. Na pewno zrobi ogromne wrażenie, kiedy pojawi się na stole.