Cheddar należy do twardych, dojrzewających serów o szerokim zastosowaniu w kuchni. Wykorzystuje się go do wielu dań na ciepło i zimno. To niezwykle uniwersalny ser – świetnie się sprawdzi jako dodatek do zapiekanek, pizzy, tostów czy quesadilli. Doskonale komponuje się zarówno z mięsem, jak i pieczonymi warzywami, takimi jak ziemniaki, bakłażan, papryka czy cukinia. Sprawdzi się również w sałatkach warzywnych, a nawet z dodatkiem słodkich owoców. Potrawom nadaje charakterystyczny i wyrazisty smak. Cheddar można wykorzystywać nie tylko do dań obiadowych, lecz także śniadaniowych – oryginalnym pomysłem na sycące śniadanie są jajka farmerskie z sosem bolońskim, to posiłek, który zapewni energię na cały dzień!
Inspiracji na dania z cheddarem jest mnóstwo. Znakomicie smakuje w różnego rodzaju zapiekankach makaronowych czy ziemniaczanych, np. z mielonym mięsem, zielonym groszkiem i cukinią. Ser jest również nieodłącznym elementem domowych burgerów – zamiast tradycyjnej goudy można dodać cheddar, który wzbogaci smak dania. Jak jeszcze wykorzystać cheddar? Warto nieco poeksperymentować ze smakiem zup. Jedną z propozycji jest zupa ogórkowa z serowymi grzankami. Na przystawki doskonale sprawdzą się burrito i wrapy z pieczonym kurczakiem, serem, sałatą i warzywami, a także zapiekane nachos grande na ostro.