W upalne dni, kiedy nie mamy ochoty na ciężkie, tłuste i gorące potrawy, idealnym rozwiązaniem będzie lekki, podawany na zimno chłodnik. Nie tylko świetnie orzeźwia, ale przede wszystkim błyskawicznie zaspokaja głód.
Chłodnik to nic innego, jak prosta zupa podawana na zimno. Idealnie nadaje się na upalne dni, ale amatorzy chłodników zajadają się nimi przez cały rok. Ten rodzaj zupy przyrządza się głównie na bazie świeżych warzyw lub owoców oraz produktów mlecznych, najczęściej kefiru lub jogurtu. Nasze przepisy na chłodniki nie są zbyt skomplikowane i każdy z pewnością poradzi sobie z ich przygotowaniem. Można je przyrządzać niemal z każdego warzywa, zarówno z ogórka, szpinaku, papryki, jak i z awokado. Najbardziej jednak znany i najchętniej spożywany jest tradycyjny chłodnik z botwiny. Ten litewski przysmak na stałe już zagościł w naszej rodzimej kuchni.
Chłodnik to smaczna zupa, która szybko zaspokaja głód, ale przede wszystkim orzeźwia i błyskawicznie schładza organizm. Tradycyjny chłodnik ogórkowy z rzodkiewką idealnie spełnia te zadania. Aromatyczne warzywa zanurzone w chłodnym kefirze, doprawione solą i pieprzem smakują wybornie, zwłaszcza w gorący, letni dzień. Ta niezwykle delikatna, a zarazem wyrazista w smaku zimna zupa z łatwością zaspokoi największe apetyty i sprawi, że nawet podczas upałów możemy poczuć cudowne orzeźwienie.
Równie smaczną zupą na upalne dni, ale nie tylko, będzie wyśmienity chłodnik pomidorowy. Przyrządzić go możesz na bazie Zupy pomidorowej Nasza Specjalność WINIARY oraz świeżych warzyw, między innymi pomidorów, papryki i ogórka. W tym wyjątkowym przepisie na chłodnik nie mogło zabraknąć szczypty pieprzu cayenne, który dodaje potrawie wyrazistości, a zarazem podkreśla jej południowy charakter.