Każdy kto lubi dania kuchni hiszpańskiej na pewno doskonale zna chorizo – charakterystyczną kiełbasę wieprzową z dużą ilością wędzonej papryki. Ostrość tego specjału zależy oczywiście od rodzaju papryk w proszku, jakie zostaną dodane podczas produkcji. Chorizo charakteryzuje się intensywnym aromatem, jest zwarte, dość twarde, lekko kwaskowate w smaku, a dzięki kilkutygodniowemu suszeniu jego skórkę nieraz pokrywa biały nalot. Dodana do potraw kiełbasa nie tylko nadaje im wyjątkowego, lekko dymnego aromatu, lecz także pomarańczowy lub jasnoczerwony kolor.
Do jakich dań najczęściej wykorzystuje się pyszne chorizo? Jest ona idealnym dodatkiem do leczo, sałatek, makaronów, zapiekanek. Często można ją znaleźć w tapas – niewielkich przekąskach podawanych w hiszpańskich barach i restauracjach. Dorzucona zaś do porannej jajecznicy czy omletu w kilka chwil zamieni potrawę w zdecydowanie bardziej pikantną, wyrazistą i egzotyczną.
W gorącej Hiszpanii często przygotowywana jest paella – danie z patelni przyrządzone na bazie ryżu z dodatkiem szafranu, świeżych ziół oraz przeróżnych dodatków (chorizo, owoce morza, królik, drób, warzywa). Potrawa podawana jest jako danie główne w metalowej, dużej, głębszej patelni z dwoma uchwytami. Najczęściej spożywa się ją na obiad, bezpośrednio z naczynia, w którym została przygotowana. Przygotowując paellę (np. z kurczakiem i kiełbasą), warto pamiętać o tym, by ryż wchłonął cały dolewany bulion drobiowy, dzięki czemu cała potrawa będzie jeszcze smaczniejsza.
Hiszpańska kiełbasa jest także częstym dodatkiem do zup i gulaszy, nadając im paprykowego, pikantnego smaku. Mając pod ręką kawałek chorizo, warto przygotować gęsty krem z papryki, który swoim orzeźwiającym smakiem i niezwykłym zapachem świeżego rozmarynu skusi każdego do spróbowania. Zwolennicy ostrych potraw na pewno pokochają popularną w Meksyku zupę fasolową, która doskonale rozgrzewa i dodaje energii. Pokrojone w cienkie plasterki a następnie wysuszone w piekarniku chorizo jest doskonałym dodatkiem do różnorodnych zup, np. klasycznego żurku albo kremu pomidorowego. Chrupiące i pikantne chipsy w zupie sprawią, że zarówno dzieci, jak i dorośli chętnie sięgną po znane danie w nowej odsłonie.