Ciasta z bananami można przyrządzać na wiele sposobów. Ten słodki, wyśmienity w smaku owoc idealnie sprawdza się w tradycyjnych wypiekach, ale też w słodkościach, które nie wymagają pieczenia. Aby się jednak udały i smakowały wybornie, potrzebny jest dobry przepis na ciasto bananowe. Warto skorzystać z jednej z naszych receptur i przygotować klasycznego bananowca. To niezwykle popularne ciasto zna chyba każdy. Ten podawany na zimno deser jest harmonijnym połączeniem słodkich bananów z kwaskową nutą pomarańczowej galaretki. Co najważniejsze, jest niezwykle prosty w przygotowaniu i nie trzeba mieć wyjątkowych umiejętności cukierniczych, aby z łatwością poradzić sobie z jego przyrządzeniem.
Banan jest doskonałym składnikiem słodkich wypieków, ale najlepiej smakuje w towarzystwie czekolady, która idealnie podkreśla jego egzotyczny smak. Muffinki bananowo-czekoladowe są tego najlepszym przykładem. Smakują wyśmienicie jako słodka przekąska do kawy czy herbaty. Te wilgotne, puszyste, pełne smaku babeczki przygotowuje się błyskawicznie, a przyrządzone według naszego przepisu zawsze się udają. Połączenie deserowej czekolady i słodkich, dojrzałych bananów to strzał w dziesiątkę! Zamiast muffinek, możesz przyrządzić również najprostsze ciasto bananowe z czekoladą.
Kopiec kreta to chyba najpopularniejsze, a zarazem najlepsze ciasto z bananami. Nie tylko smakuje wyśmienicie, ale także wygląda rewelacyjnie. Kiedy trafia na stół, zawsze budzi emocje i niepohamowaną chęć jego skosztowania. Nie można się temu specjalnie dziwić. Ten wyjątkowy deser przygotowany na bazie ciasta czekoladowego wypełnionego masą z serka mascarpone i bananów wręcz rozpływa się w ustach i smakuje niepowtarzalnie.