Trudno znaleźć osobę, która by nie lubiła czekolady. Trudno też znaleźć osobę, która by nie lubiła ciast. Śmiało więc można stwierdzić, że ciasta czekoladowe to jedno z najlepszych cukierniczych rozwiązań, jakie powstały w historii tego fachu! Połączenie intensywnego smaku czekolady z puszystymi, słodkimi ciastami sprawia, że od ciasta czekoladowego nie można się oderwać. Czekoladę do ciasta możemy dodawać na różne sposoby – na przykład w formie kremu, polewy albo nadzienia. Możemy też posypać ciasto czekoladowymi wiórkami, które bardzo łatwo przygotować we własnej kuchni – wystarczy zetrzeć nieco czekolady na tarce. To świetna dekoracja zarówno dla ciast, jak i dla wielu innych deserów.
Inną z zalet ciast z czekoladą jest to, że mogą być bardzo różne – więc nigdy się nie nudzą! Prosty tort czekoladowy przygotujesz z ciasta biszkoptowego. Wystarczy przełożyć go czekoladowym kremem i oblać czekoladową polewą. Jeśli chcesz, by ciasto było bardziej spójne kolorystycznie, dodaj do biszkoptu kakao – wtedy wypiek wyjdzie ciemny, w kolorze… czekoladowym! Warto też do kremu dodać malin, które świetnie komponują się z czekoladą. Poza tortem wśród ciast czekoladowych znajdziemy też amerykańskie brownie czy czekoladowy sernik, w którym czekolada dodawana jest do masy serowej. Miłośnikom czekolady gorzkiej lub deserowej polecamy babeczki czekoladowo-pomarańczowe z kremem czekoladowym, zaś ci, którzy kochają białą wersję czekolady, powinni spróbować mazurka z białą czekoladą.
Wypróbuj nasze przepisy na ciasta czekoladowe, a także muffinki i ciastka z czekoladą. Każdy wart jest realizacji, bo czekoladową przyjemność uwielbiają wszystkie łasuchy.