Ciasta drożdżowe mają wiele przeznaczeń. Często używa się je do mniejszych wypieków, takich jak rogaliki, bułeczki czy drożdżówki. Znane z piekarń słodkości można jednak bez większego trudu przygotować we własnej kuchni. Przepisy na ciasta drożdżowe są różne, jednak sam schemat przygotowania ciasta drożdżowego wygląda podobnie. Zaczyna się od przygotowania rozczynu drożdżowego, czyli mieszanki drożdży, cukru, mąki i ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Tak przygotowaną mieszankę na ciasto drożdżowe należy przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, by wyrosła. Kiedy zwiększy znacząco swoją objętość, dodaje się do niej pozostałe składniki ciasta drożdżowego: więcej mąki, jajka, płynną margarynę (w pokojowej temperaturze), szczyptę soli oraz cukier, jeśli ciasto ma być słodkie (składnik ten pomija się, kiedy np. przygotowujemy bułki, które nie mają być słodkie). Składniki ciasta drożdżowego zagniata się następnie, by uzyskać charakterystyczną, rozciągliwą konsystencję.
Podstawowy przepis na ciasto drożdżowe otwiera przed nami wiele możliwości jego zastosowania. Wychodząc od niego z łatwością przygotujesz proste ciasto drożdżowe z lukrową polewą albo kruszonką, możesz też zamienić je w drożdżowy placek z owocami. Bez trudu przygotujesz także wspomniane wcześniej bułeczki czy rogaliki – zarówno na słodko, jak i na słono. Takie domowe wypieki możesz jeść samodzielnie albo wzbogacić o różne dodatki – słodkie i wytrawne. Poza tym ciasto drożdżowe jest używane do przygotowywania pizzy. Oczywiście w tej wersji nie dodajemy do niego cukru. By uzyskać pizzę, ciasto drożdżowe należy uformować w cienki pasek, następnie posmarować sosem pomidorowym i wyłożyć na nie wybrane dodatki. W podobny sposób możemy przygotować pizzerinki, czyli małe pizze. Zastosowań ciasta drożdżowego jest sporo, a wiele inspiracji znajdziesz w naszych przepisach.