Wprawdzie wiórki kokosowe są wyjątkowo kaloryczne, ale na szczęście wystarczy niewielki ich dodatek, by nasze ciasta i desery nabrały wyjątkowego smaku i aromatu. Ciastami kokosowymi delektują się wszyscy, zarówno dzieci, jak i dorośli. Dodatek kokosu jest uniwersalny, kokosowymi wiórkami można ozdobić wiele ciast – na przykład serniki czy makowce – jednak wśród kokosowych ciast znajdziemy także takie wypieki, które zawierają zdecydowanie więcej tego składnika i to jemu zawdzięczają dominujący smak. Dlatego warto mieć pod ręką takie wiórki, by móc przygotować ciasta kokosowe zawsze wtedy, gdy najdzie nas ochota. A żeby nam się wiórki kokosowe nie psuły i nie traciły aromatu, najlepiej przechowywać je w szczelnie zakręconym słoiczku, w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu.
Ciasta kokosowe mogą być różne i wykorzystywać ten składnik na różne sposoby. Dowolne ciasto oblane czekoladową polewą będzie prezentowało się dużo ładniej, jeśli jego wierzch pokryjemy warstwą wiórków. Możemy je też użyć pod galaretkę, by zyskać intrygujący efekt wizualny. Ale w obu tych przykładach kokosowy smak nie będzie szczególnie intensywny. Możemy natomiast przygotować ciasta kokosowe, dodając kokos do samego ciasta albo przekładać je kokosowym kremem, a to poskutkuje zdecydowanie mocniejszym smakiem i aromatem kokosa. Zachęcamy do wypróbowania różnych przepisów na ciasta z kokosem: biszkopty przekładane kokosowym kremem, kruche ciasteczka, kokosową fantazję w stylu raffaello oraz kokosowe serniki, jabłeczniki i czekoladowe placki. Znajdą się też proste i efektowne desery: szybkie kokosowe bananki w czekoladzie, zapiekane kokosowe mleczko czy pieczone jabłka z ziarnami i wiórkami kokosa, które możemy podać także na śniadanie w chłodny dzień.