W gorące dni chętnie sięgamy po lody lub galaretki, które dzięki niskiej temperaturze przechowywania działają chłodząco na nasz organizm. Pyszne i kolorowe galaretki możemy także wykorzystać do zrobienia lekkich ciast, wprost idealnych na upalne popołudnia. Mając 4-5 opakowań z różnokolorowymi galaretkami, przygotujemy oryginalny tęczowy tort, który bajecznymi odcieniami zachwyci nie tylko najmłodszych. Poszczególne warstwy galaretek wyglądają niesamowicie pomiędzy kolejnymi warstwami jasnozłocistego biszkoptu. Słodką kompozycję pokrywa delikatny krem ze śmietanki i mascarpone oraz ulubione owoce sezonowe.
Kolorowe galaretki pokrojone w kostkę są idealnym składnikiem takich deserów jak leciutkie ciasto śmietanowe z galaretkami czy rozpływający się w ustach śmietanowiec z owocami. Pyszne galaretki zatopione w zimnej, puszystej masie podane na ochłodę na pewno zrobią furorę zarówno wśród małych, jak i dorosłych amatorów słodkości.
Prawdziwie chłodzącym hitem jest galaretka przezroczysta. Wrzucone do niej owoce wyglądają po stężeniu jakby zostały uwięzione w bryle lodu. Zimna rolada z galaretką i borówkami to świetny pomysł na połączenie klasycznego ciasta czekoladowego z owocami, które przyjemnie ochłodzą nasze podniebienie.
Dobrze schłodzone owoce to idealny patent na upalne dni. Można z nich przygotować także znakomite ciasta – lekki jak piórko torcik truskawkowy to świetna propozycja na upał, którą można przygotować dosłownie w kilka chwil. Wystarczy rozłożyć na herbatnikach pyszną masę z tężejącej galaretki, serka homogenizowanego oraz całych truskawek i gotowy torcik przełożyć do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
Doskonale chłodzącym deserem jest galaretkowo-owocowy trifle z kremem z mascarpone, ciasteczkami i mnóstwem owoców, np. jeżyn, borówek, malin i czereśni. Trifle nie tylko prezentuje się imponująco, ale również doskonale smakuje i przynosi przyjemną ochłodę. Podobnie działa kremowy sernik cytrynowy na zimno – warstwowe ciasto bez pieczenia z twarożkiem, śmietaną, galaretką i cytrynami przystrojony listkami mięty podany z aromatyczną kawą mrożoną doskonale nas orzeźwi i ochłodzi.