Ciasta ucierane to po prostu wypieki, w których uciera się na masę masło z cukrem, a następnie dodaje mąkę. Aby powstała jednolita, aksamitna masa, należy delikatnie i długo ucierać składniki. Ciasta z jabłkami są puszyste, miękkie i lekko wilgotne. Warto również spróbować wypieków z innymi owocami, np. malinami, borówkami, gruszkami czy truskawkami. Ciasta ucierane najlepiej smakują z kruszonką lub masą budyniową. Wystarczy tylko utrzeć masę, dodać owoce, posypać kruszonką, upiec i gotowe! Przed podaniem ciasto ucierane warto wystudzić, aby dobrze się kroiło. Tego rodzaju wypieki idealnie nadają się na przyjęcie, do popołudniowej kawy, a nawet na śniadanie dla miłośników słodkich posiłków.
Ciasta ucierane są proste, smaczne i doskonale komponują się z różnego rodzaju aromatycznymi przyprawami i słodkimi owocami. Placki ucierane z jabłkami smakują świetnie z dodatkiem przypraw korzennych – cynamonu, imbiru i goździków (koniecznie zmielonych lub pokruszonych). Placek z jabłkami to znakomita alternatywa dla tarty jabłkowej i szarlotki. Aby wydobyć jeszcze więcej słodyczy, wierzch placka można posypać cukrem pudrem, cukrem wanilinowym lub wiórkami migdałowymi. Fani kulinarnych eksperymentów mogą również dodać wiórki kokosowe i kandyzowaną skórkę pomarańczy.