Amoniak spożywczy jest jednym z najstarszych środków używanych przez panie domu do spulchniania ciast. W dawnych czasach pozyskiwano go ze zmielonych rogów oraz poroży kóz i jeleni, obecnie jest otrzymywany sztucznie w specjalistycznych laboratoriach. Amoniak charakteryzuje się ostrym, niezbyt przyjemnym zapachem, który podczas pieczenia na szczęście bardzo szybko zanika. W rezultacie w gotowym cieście nie pozostaje ślad po amoniaku, a wypieki pachną tak jak powinny – kusząco i słodko.
Podczas przygotowywania wypieków amoniak zachowuje się tak samo jak popularny proszek do pieczenia, a dzięki niemu nasze ciasta i ciasteczka będą ładnie wyrośnięte i chrupiące. Amoniak można stosować zamiennie z proszkiem do pieczenia. Z jego dodatkiem upieczemy takie pyszne słodkości jak faworki, ciasteczka maślane, świąteczne pierniczki, kruche ciasto na spód, np. mazurka, czy tradycyjną babkę wielkanocną.
Najpopularniejszym wypiekiem z dodatkiem tego właśnie spulchniacza są przepyszne ciasteczka amoniaczki, chętnie przygotowywane przez nasze prababcie. Niewielkie, cudownie chrupiące, pachnące wanilią i posypane grubą warstwą cukru kryształu są wprost idealne do popołudniowej kawy lub jak słodka przekąską w pracy czy szkole. Wspólne przygotowanie amoniaczków sprawi najmłodszym kucharzom ogromną frajdę, a wycinanie różnorodnych kształtów w rozwałkowanym na stolnicy cieście zapewni pociechom kreatywne zajęcie na dług czas.
Pyszne ciasto z wiśniami i bitą śmietaną o wielu warstwach i kolorach na pewno stanie się prawdziwym hitem podczas rodzinnych przyjęć. Trzy warstwy (w tym jedna kakaowa) puszystego, ucieranego ciasta, przekładane masą wiśniową, pianką śmietanową, na koniec pokryte gęstą polewą czekoladową, tworzą podobny do tortu wypiek o wręcz nieziemskim smaku. Na wyjątkowe okazje warto przygotować także placek kokosowy, który swój fenomenalny smak zawdzięcza chłodnemu kremowi waniliowemu, ciastu czekoladowemu i oczywiście ogromnej ilości pysznych wiórków kokosowych.