Ciasta z bakaliami to wspaniała kategoria wypieków, w której znajdziesz różnorodne przepisy, ale efektem każdego z nich są doskonałe smakołyki. Ciasta mogą zawierać różne gatunki orzechów, suszone owoce i kandyzowane owocowe skórki. Często towarzyszą im kawałki czekolady lub wiórki kokosowe. Ciasta z bakaliami to cały wachlarz kulinarnych możliwości: ucierany keks, delikatny biszkopt z bakaliowym kremem, serniki i pierniki z bakaliami, puszyste babeczki, kruche mazurki, omlet, strucla oraz drożdżówki. Prócz sprawdzonych przepisów na ciasta z bakaliami podrzucamy także kilka ciekawych pomysłów na inne deserowe słodkości z bakaliami: kuskusową zapiekankę, lody i zimne desery z owocami i bakaliami oraz chrupiący blok czekoladowy z dodatkiem herbatników i bakalii.
Bakalie w ciastach mogą występować w zestawieniach (mieszankach) lub solo. Ciasta z bakaliami mieszanymi to najczęściej różnego rodzaju babki i keksy. Mieszankę bakaliową dodaje się wtedy do masy ciasta przed pieczeniem, a po wyciągnięciu z piekarnika bakalie pozostają zatopione w (najczęściej) drożdżowym cieście. Alternatywą dla takich ciast są wypieki, w których stosuje się wybrany dodatek – na przykład rodzynki czy orzechy. Rodzynki stanowią popularny dodatek na przykład do masy makowej w makowcach albo do masy serowej w sernikach – choć to rozwiązanie ma też swoich stanowczych przeciwników. Orzechy natomiast mogą występować zarówno w cieście – zwykle są wtedy posiekane – jak i w kremach, którymi przekłada się ciasta. Bakalie często są też dekoracją mazurków wielkanocnych, można je w taki sposób wykorzystać również do przyozdobienia innych ciast czy tortów.