Biała czekolada nie wszystkim smakuje, ale z pewnością ma swoich fanów. Jej wyjątkowa słodycz sprawia, że świetnie spisuje się w wypiekach. Ciasta z białą czekoladą to oryginalny pomysł na deser. Warto sięgać po czekoladę dobrej jakości, z dużą zawartością miazgi kakaowej. Białe czekolady mogą być wzbogacane aromatami wanilii, od naszego gustu zależy, czy na taką się zdecydujemy, ale warto zwracać uwagę na ich obecność w składzie. Jeśli pieczemy ciasto, możemy kupować czekoladę w tabliczkach, natomiast gdy wybieramy mniejsze wypieki – ciasta czy babeczki – w których czekolada będzie stanowiła tylko dodatek, a nie składnik kremu czy polewy, wtedy warto wybrać czekoladowe dropsy, czyli niewielkie kawałki białej czekolady (dostępne są też czekoladowe dropsy z innych gatunków czekolad).
W naszym katalogu znajdziecie różne przepisy na ciasta z białą czekoladą, bo jej dodatek pasuje do wielu rodzajów wypieków. Można ją dodać na przykład do sernika. Masa serowa wzbogacona białą czekoladą nabierze bardziej kremowego koloru, a jej konsystencja stanie się bardziej spójna. Oprócz tego w składnik ten można wykorzystać do kremów. Czekoladę wystarczy roztopić (najlepiej zrobić to w kąpieli wodnej) i połączyć z kremem z bitej śmietany. W ten sposób uzyskany krem nadaje się do przekładania biszkoptów, ale też innych ciast. Możesz też – jak w przypadku innych rodzajów czekolad – przygotować białą czekoladową polewę. Polewę możesz przygotować z samej białej czekolady, rozpuszczając ją tylko w wodnej kąpieli i oblewając nią ciasto, albo dodać do niej nieco śmietanki. Tak przygotowana polewa to świetne zwieńczenie ciasta z białą czekoladą, ale możesz użyć jej także przy wypiekach, które nie zawierają tego składnika.
Przejrzyj nasze przepisy na ciasta z białą czekoladą, a także ciasteczka i muffinki z jej udziałem i rozsmakuj się w intensywnej słodyczy, jaką wnosi.