Białka jajek mają niezwykłe właściwości. Surowe pomagają zachować odpowiednią konsystencję różnych ciast i mas. Ugotowane na twardo są świetnym dodatkiem do różnego rodzaju sałatek i zup. Natomiast po ubiciu na sztywną pianę znacznie wpływają na konsystencję przygotowywanych ciast. Ucierane lub miksowane ciasta po dodaniu piany od razu stają się lekkie i puszyste. Podczas przygotowywania ciasta z białkami należy pamiętać, by pianę dodawać tuż przed wylaniem do formy. Całość należy mieszać bardzo powoli i delikatnie, tak, by jedynie połączyć ze sobą składniki. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika, ponieważ ciasta z pianą nie znoszą wietrzenia i natychmiast opadają pod wpływem znacznej zmiany temperatury.
Najbardziej znane, klasyczne ciasta z białek to oczywiście bezy – niewielkie, lekko chrupiące i bardzo słodkie ciasteczka. Te najzwyklejsze są śnieżnobiałe, lecz można także przygotować ich wielokolorowy wariant, dodając do ubijanych białek barwniki spożywcze. Niewielkie bezy o regularnym kształcie są doskonałą słodką przekąską do popołudniowej kawy lub herbaty. Można nimi również udekorować ciasta, torty czy desery. Nieco większe bezy warto posmarować bitą śmietaną i udekorować świeżymi owocami, np. malinami, truskawkami borówkami amerykańskimi czy czerwoną porzeczką.
Czy wiesz, że surowe białko doskonale się mrozi? Jeśli więc zostało ci kilka sztuk po pieczeniu innych potraw, warto przełożyć je do woreczka i schować do zamrażarki na później. Rozmrożone białko nie tylko nie traci swoich wartości, ale także dużo lepiej daje się ubić na sztywną pianę, wprost idealną do wypieków. Ubite białka dodaje się np. do masy makowej, by świąteczny makowiec nie był zbity i twardy. Piana jest także dodatkową warstwą w takich wypiekach jak sernik kokosowy czy ciasto renklodowo-kokosowe, nadając deserowi lekkości i chroniąc go przed utratą wilgoci. Wśród zebranych przez nas przepisów nie zabrakło również innych wyjątkowych deserów, takich jak aromatyczny sernik cytrynowy na zimno, korzenne pierniczki, strucla drożdżowa z serem czy kruche ciastka z cukrem, które dzięki dodaniu białek są odpowiednio kruche, puszyste i pięknie zarumienione.