Borówka amerykańska to większa i słodsza kuzynka powszechnie znanej w Polsce leśnej jagody. Wspaniale smakuje jedzona na surowo, a także jako składnik wielu rewelacyjnych ciast i deserów. Uwielbiasz wypieki z drożdży? Zmiksuj kilka garści borówek i połącz je z pastą daktylową. Tak przygotowanym słodkim farszem wypełnij bułeczki i zabierz je ze sobą do pracy lub szkoły. Możesz także przykryć borówki pod kruszonką tradycyjnego drożdżowego placka lub udekorować nimi małe drożdżówki pełne smacznego, budyniowego nadzienia.
Nie wiesz, do czego dodać borówki? Te małe owoce wspaniale ozdobią tradycyjny sernik lub słodką tartę z serkiem waniliowym na kakaowym spodzie. Niespodziewanych gości na pewno zachwycisz szybkim i łatwym w przygotowaniu ciastem jogurtowym. Kawałek tego delikatnego ciasta z borówkami podbije serce każdego łasucha.
Ambitni miłośnicy wypieków mogą wyczarować z borówek i galaretek tęczowy torcik lub roladę. Na specjalną okazję polecamy czekoladowo-kawowy tort z kremem budyniowym i wiórkami kokosowymi. Ten wykwintny deser z borówkami na wierzchu będzie idealną niespodzianką na urodziny bliskiej osoby.
Przepisy z borówkami to nie tylko wariacja na temat sernika, drożdżówki lub tarty. Wolisz desery, które nie wymagają pieczenia? Koniecznie przygotuj dla swoich gości efektowne pucharki wypełnione smaczną galaretką lub deser z dodatkiem serka mascarpone, który ozdobisz świeżymi borówkami. W upalne dni idealnie sprawdzi się orzeźwiający sernik na zimno, urozmaicony dodatkiem borówek, truskawek i innych słodkich darów lata.