Ciasto z cynamonem, choć najczęściej pojawia się na świątecznym stole, doskonale sprawdzi się także bez okazji. Przyprawę można dodawać do wielu wypieków na słodko na kruchym cieście. Najbardziej popularne stają się jabłeczniki z cynamonem. Chętnie sięgamy też po tarty, np. śliwkową z odrobiną cynamonu. Proste w przygotowaniu są również ciasta drożdżowe przekładane masą z cynamonem i bakaliami. Doskonale smakują w towarzystwie kawy lub kakao, dlatego będą idealną propozycją na spotkania w gronie znajomych.
Cynamon kojarzy się z grudniowymi świętami i ich wyjątkową atmosferą. Stanowi podstawowy dodatek do ciast, a także wzbogaca smak ciast i ciasteczek. Każdy zna klasyczne ciasta, takie jak piernik przekładany domowym dżemem czy pierniczki, które przez kilka tygodni muszą czekać w słoiku. Ciasteczka cynamonowe sprawdzą się nie tylko na święta. Można je piec na co dzień, aby przywołać dobre wspomnienia. Warto pamiętać, że cynamon jest przyprawą rozgrzewającą, dlatego ciasta będą idealne na długie jesienne i zimowe wieczory. Przepisy na ciasta z cynamonem nie są skomplikowane, dlatego nawet osoba mało doświadczona w kuchni poradzi sobie z przygotowaniem ich.