Delicje to popularne ciastka, które składają się z biszkopta, galaretki owocowej i czekoladowej polewy. Są wyjątkowo lubiane przez dzieci, które pasjami zajadają się nimi, oddzielając przy tym kolejne warstwy. Ale gotowe delicje można też zastosować we własnej kuchni jako zaskakujący składnik wypieków. Ciasta z delicjami są nietypowe, znajdują jednak swoich fanów – nie tylko wśród najmłodszych.
Może nie jest to do końca ciasto z delicjami, ale możemy też zainspirować się tymi ciastkami i stworzyć wypiek, który swoją konstrukcją przypominać będzie właśnie delicje. Ciasto takie składa się z biszkoptowego dołu, na którym (po jego upieczeniu) wylewa się owocową galaretkę, a na sam koniec pokrywa czekoladową polewą. Trzeba uważać, by wylewana polewa nie była zbyt gorąca, inaczej rozpuści galaretkę. Wybór smaku galaretki jest dowolny. Można też urozmaicać przepis, na przykład zatapiając w galaretce owoce.
We właściwych ciastach z delicjami możemy natomiast umieścić ciastka na dwa sposoby. W żadnym oczywiście nie dodajemy ich bezpośrednio do pieczonego ciasta. Możemy natomiast zatopić je w galaretce. Ponownie pieczemy spód ciasta, następnie wykładamy na niego paczkę delicji i tak przygotowany – zalewamy galaretką i wstawiamy do lodówki do stężenia. Gdy to nastąpi – ciasto będzie gotowe do podawania.
Druga możliwość przyrządzenia ciasta z delicjami to zanurzenie ich w kremie. Najpierw pieczemy ciasto – lub w przypadku ciast bez pieczenia przygotowujemy ich podstawę – a następnie nakładamy warstwę kremu, w którą wciskamy delicje. Ciasto tego typu może mieć różne składniki i wygląd, dlatego zachęcamy do zapoznania się z paroma przepisami na ciasto z delicjami i wybraniem tego, który uznamy za najciekawszy.