Pamiętajmy o dyniach – nie tylko w Halloween, bo cały jesienny sezon warto wykorzystać na robienie dżemów i przetworów oraz przyrządzanie pysznych deserów i ciast z dynią. W sklepach w tym sezonie znajdziemy wiele gatunków dyń. Do ciast z dynią najlepsze będą odmiany słodkie, o miąższu pozbawionym włókien, takie jak japońska kabocha o ciemnozielonej skórce i lekko „kasztanowym” posmaku czy gruszkowata w kształcie dynia piżmowa (maślana), która właśnie po upieczeniu zyskuje swój charakterystyczny smak. Dzięki zebranym w naszym katalogu przepisom na ciasta z dynią każdy może się przekonać, jak pyszne są szarlotki, babki, muffinki, piernik, a także drożdżowy placek z dodatkiem dyni. Dołączyliśmy również przepisy na dyniowe dżemy, dynię w wersji tylko dla dorosłych oraz pomysłowy deser z kaszą jaglaną, bakaliami i dynią. Zachęcamy do próbowania!
Choć dynia jest warzywem, to w różnych wypiekach pojawia się często. Możemy nawet upiec chleb z dynią. Zresztą sama dynia nadaje się do pieczenia i w tej wersji stanowi pyszną przekąskę. Nic dziwnego, że to uniwersalne warzywo stanowi składnik rozmaitych ciast z dynią. Starta dynia może być składnikiem samej masy ciasta – na przykład drożdżowego. Wtedy po upieczeniu jest ona nierozróżnialna od pozostałych składników, stanowi z nimi jednolite ciasto. Ale dynię można też pokroić w kostkę i dodać do ciasta tak, by jej kawałki po upieczeniu były rozpoznawalne. Idąc trochę dalej, możemy też z pokrojonej dyni przygotować nadzienie. Wtedy otrzymamy ciasto z nadzieniem dyniowym, które będzie miało formę zbliżoną do placka z owocami. Poza tym dynię możemy dodać do tarty przygotowywanej na słodko – albo w jej miniaturowej formie tartaletek, czyli małych tart, z których każda stanowi osobną porcję. W tartach dynia ponownie może pojawiać się w kawałkach, ale też w formie musu dyniowego. Jeśli tych pomysłów na ciasta z dynią mamy za mało, możemy też wybrać dyniowe muffinki.