Ciasta z galaretką to pyszne, kolorowe wypieki, po które chętnie sięgają dzieci, ale i dorośli. Pod galaretkę idealnie nadają się świeże sezonowe owoce – jagody, pomarańcze, maliny, mandarynki, ananas, agrest oraz – oczywiście – najbardziej ikoniczne z nich: truskawki. Ciasto z galaretką i truskawkami to absolutny klasyk słodkich wypieków. Jednak poza sezonem, kiedy trudno o świeże owoce, wypieki można przyrządzać z owocami mrożonymi lub tymi z puszki – ananasy czy brzoskwinie z zalewy także wypadną dobrze.
Choć przepisy na ciasta z galaretką mogą być różne, to w podstawowej wersji wystarczy przygotować biszkoptowy spód, wyłożyć na niego owoce, zalać galaretką i odstawić do lodówki, by stężała. Przed podaniem można na wierzchu położyć bitą śmietanę (a tę oprószyć kakao lub startą czekoladą). Oczywiście przepis ten można rozbudowywać, zmieniać typ ciasta, dodawać warstwy, kremy, masy i inne elementy. Ciasta z galaretką wcale nie są nudne i można z nimi eksperymentować.
Galaretkę w ciastach można wykorzystać też na inne sposoby. Oprócz wyłożenia jako warstwa wierzchnia na owocach galaretka może także stanowić jedną z warstw wewnętrznych. Poza tym, jeśli galaretkę przygotujemy osobno, niezależnie od ciasta, możemy później pokroić ją w kostkę i dodać do kremu lub masy, którą przekładamy ciasto. Można też zmieszać galaretkę z torebki z jogurtem, tworząc delikatną, ale spójną piankę, także nadającą się do stosowania w wypiekach. A więc ciasta z galaretką mogą wykorzystywać ten składnik na wiele sposobów.
W sklepach znajdziesz galaretki w różnych smakach i kolorach. Weź to pod uwagę, komponując własny deser. Galaretka nie musi być o smaku tych samych owoców, których użyjesz do przygotowania ciasta, warto jednak, by do siebie pasowały. Na przykład ciasto z jagodami będzie dobrze smakowało z galaretką truskawkową.