Któż nie przepada za słodkimi i soczystymi gruszkami? Ich wspaniały smak doceniano już w czasach starożytnych, a Grecy zaczęli uprawiać i krzyżować znane im odmiany, tworząc nowe, znacznie lepiej owocujące. Gruszki są nie tylko doskonałą i dodającą energii przekąską, lecz także świetnie sprawdzają się jako składnik deserów, wypieków, tortów, sałatek, a nawet wytrawnych dań mięsnych.
Z dojrzałych i jędrnych gruszek można przygotować wspaniały deser, w którym podgotowane i jeszcze ciepłe owoce polewa się zimnym sosem z odrobiną polewy czekoladowej. Soczyste gruszki w sosie waniliowym z dodatkiem chrupiących rurek waflowych – to świetna przekąska dla wielbicieli owocowych słodyczy. Ugotowane lub krótko pieczone gruszki doskonale smakują także z wyrazistym syropem czekoladowym, delikatnym sosem zabajone lub w aromatycznej polewie z czerwonego wina.
Gruszki są rewelacyjnym składnikiem różnorodnych wypieków, nadając im wyjątkowego zapachu i zapobiegając przesuszeniu ciasta podczas pieczenia. Słodkość tych owoców doskonale komponuje się ze smakiem gorzkiej czekolady, dlatego też oba te składniki dość często są ze sobą łączone. Jeśli spodziewamy się gości, warto przygotować wyśmienite ciasto czekoladowe z gruszką, migdałami i skórką pomarańczy. Ciasto przypominające tradycyjnego murzynka nie tylko smakuje idealnie, ale także doskonale się prezentuje na stole, ponieważ w tym przepisie gruszek się nie kroi, a jedynie obiera ze skórki i w całości zanurza w surowym jeszcze cieście.
Dla osób nieprzepadających za słodkościami proponujemy wytrawne muffiny z gorgonzolą i gruszką, świetne na domowy podwieczorek, imprezę lub jako lunch do pracy. W tym przepisie kremowy ser tworzy doskonałą kompozycję z dojrzałą i słodką gruszką, zamkniętą w lekko chrupiącym cieście. Po prostu pycha!
A jak wykorzystać owoce z kompotu? Najlepiej przygotować z nich znakomity biszkopt z gruszkami. Do zrobienia tego wspaniałego deseru można też użyć kupnego ciasta, dzięki czemu przygotowanie będzie trwało jeszcze krócej. Ułożone na biszkopcie gruszki, zalane maślano-waniliową masą budyniową i ozdobione nitkami roztopionej ciemnej i białej czekolady… któż nie poprosi o dokładkę tego pysznego ciasta?