Ciasta z herbatnikami to jeden ze sposobów przygotowania ciast bez pieczenia. Czasem nie mamy możliwości upieczenia tradycyjnego ciasta, innym razem nie mamy na to czasu lub po prostu przychodzi nam ochota na jeden z wielu deserów bez pieczenia. W takich sytuacjach ciasta z herbatnikami sprawdzą się idealnie. Są proste, szybkie w przygotowaniu i zawsze wychodzą – bez najmniejszego ryzyka zakalców!
Sekretem ciast z herbatnikami jest to, że pod wpływem słodkich musów i kremów, które oddzielają herbatniki, te kruche ciasteczka miękną i bez problemu można oddzielać kawałki za pomocą widelca deserowego czy łyżeczki. Wystarczy więc zrealizować wybrany przepis, a następnie odłożyć je na chwilę do lodówki, by całość „przegryzła się”, i już można delektować się wspaniałym deserem.
Innym zastosowaniem herbatników jest ich rozkruszenie, a następnie zmieszanie z odrobiną zimnego masła. Tak przygotowaną masą wykładamy spód formy i także odkładamy do lodówki. Tężejący tłuszcz wiąże ze sobą rozkruszone herbatniki, formując spód ciasta. Następnie wykładamy odpowiednie dodatki – masy, kremy lub musy – i otrzymujemy gotowe ciasto. W ten sposób można na przykład przygotować mazurek bez pieczenia.
Bez względu na to, na którą metodę przygotowywania ciasta z herbatnikami się zdecydujesz, masz szeroki wybór pozostałych składników. Ciasto z herbatnikami jest słodkie, ale dość łagodne w smaku, dlatego świetnie łączy się praktycznie z każdym dodatkiem.
Używając herbatników, przygotować możesz na przykład napoleonki, różne serniki na zimno czy popularną chatkę Puchatka o trójkątnym kształcie. Ponadto te ciasteczka możesz wykorzystać do przygotowania innych słodkości, takich jak blok czekoladowy, trufle czy bajaderki. Wypróbuj nasze przepisy na ciasta z herbatnikami i odkryj prostotę domowych słodkości.