Na letnie śniadania, lunche i podwieczorki, z galaretką, z bitą śmietaną, polane jagodowym musem lub po prostu posypane cukrem pudrem – zawsze smakują doskonale, podane z kubkiem mleka, caffe latte lub kakao. Na ciepło polecamy omlety, placuszki i pierogi, a dla orzeźwienia – pyszny kompot z jagód i jagodową maślankę. Jest także elegancki jagodowy sernik oraz wyborna (i bardzo dekoracyjna!) rolada z bitą śmietaną i jagodami.
Ciasta z jagodami sprawdzą się zarówno na deser do pysznej kawy, jak i na imprezę w gronie najbliższych. Doskonałą propozycją są efektowne minitorciki z rozpływającym się w ustach serkiem mascarpone, serniczki na zimno podane w dekoracyjnych słoikach czy lekki tort jagodowy. Miłośnicy czekolady mogą wypróbować tartaletek czekoladowych – świetnie komponują się z borówkami! Jeżeli nie mamy czasu na przygotowanie pysznego ciasta, można zaserwować gościom serniczki na zimno lub ciasto z jagodami bez pieczenia.
Wbrew pozorom ciasta z jagodami znakomicie komponują się z… warzywami. W tym przypadku można wykorzystać mus z dyni z nutką pomarańczy. Ta niecodzienna kompozycja smaków z pewnością zachwyci gości, którzy lubią małe kuchenne eksperymenty. Tarty i ciasta na kruchym spodzie można wzbogacić budyniem i różnego rodzaju konfiturami. Liczy się nie tylko smak, lecz także walory wizualne. Wystarczy że posypiemy ciasto z jagodami kolorową posypką, wiórkami z białej czy ciemnej czekolady lub udekorujemy bitą śmietaną – doskonały efekt gwarantowany!