Kakao to popularny dodatek do wypieków. Nadaje im nie tylko pyszny smak, ale i piękny ciemnobrązowy kolor. Efekt ten wykorzystuje się często przy ciastach z kakao – przed upieczeniem ciasto dzieli się na dwie części i do jednej dodaje kakao, a do drugiej nie. Następnie układa się obie części ciasta w formie do pieczenia tak, by uzyskać pożądany efekt po upieczeniu. W ten sposób powstają różne imponujące wizualnie konstrukcje, jak na przykład zebra czy szachownica.
Kakao do ciasta można dodać na różne sposoby. Możemy je wsypać bezpośrednio do ciasta, co czasem jest integralną częścią przepisu – na przykład przy murzynkach, czasem zaś stanowi wariację – jak przy biszkoptach. Dodanie kakao do biszkopta sprawi, że będzie on w interesujący sposób kontrastował z jasnymi kremami, co może być zabiegiem szczególnie pożądanym na przykład wtedy, gdy biszkopt stanowi część tortu.
Ciasto z kakao może też zawierać ten składnik w kremie, którym jest przekładane. Kakaowe kremy są bardzo dobre i wspaniale łączą się nie tylko z ciastem biszkoptowym. Oprócz tego kakao może być składnikiem polewy – doskonałej na przykład do serników. A jeśli jesteśmy już przy sernikach – twarogowe ciasto z kakao to bardzo interesujące połączenie, koniecznie je kiedyś wypróbuj!
Kakao możemy używać także przy okazji innych wypieków i słodkości. To nieodzowny składnik świątecznych pierników. Nada się też do różnego rodzaju babeczek i muffinek. Poza tym krem kakaowy świetnie pasuje do przekładania wafli.