Proste składniki i niebanalny efekt, czyli... ciasta z kaszą manną dla małych i dużych łasuchów! Ta pyszna, lekkostrawna kaszka produkowana z drobno mielonych ziaren pszenicy podawana bywa często w postaci zupy mlecznej (koniecznie doprawionej cukrem/miodem i odrobiną soli!), ale my zapraszamy na pomysłowe domowe desery i ciasta z kaszą manną. Wśród deserów znajdują się pyszne kompozycje z owocami lub sokiem, fantazyjne pucharkowe desery, delikatny puch porzeczkowy oraz zaparzana z jajkiem kasza manna podana z bitą śmietaną. Mamy też przepisy na ciasta z kaszą manną, które są proste w przygotowaniu, ale doskonałe w smaku. Z pewnością poradzi sobie z ich przyrządzeniem każdy, a efekty zasmakują i dzieciom, i dorosłym. Sprawdź nasze propozycje i wybierz swoje ulubione!
Kasza manna może być używana przy produkcji bardzo różnorodnych ciast. Ci, którzy obawiają się pieczenia, mogą sięgnąć na przykład po ciasto niewymagające tego procesu, przygotowywane „na zimno”, na spodzie z herbatników i z pyszną kakaową masą z dodatkiem kaszki. Kaszkę mannę znajdziecie też w przepisach na serniki i makowce, a także bardzo proste ciasto biszkoptowe z owocami, murzynka czy szarlotkę.
Desery na bazie kaszy manny mogą też przybierać bardziej skomplikowane formy, na przykład torcików czy miodownika (kaszy używa się wtedy przy wyrabianiu kremu). A zatem po składnik ten mogą sięgać początkujący amatorzy ciast, jak i osoby lubiące cukiernicze wyzwania. Dobry przepis na ciasto z kaszą manną zagwarantuje powodzenie kuchennego przedsięwzięcia, a wypiek często będzie powracał na nasze stoły – i szybko z nich znikał.