Maliny przywodzą na myśl smaki z dzieciństwa. Często jedliśmy je prosto z krzewu bądź z koszyka kupionego na pobliskim targowisku. Te słodkie, letnie owoce świetnie nadają się nie tylko do lodowych deserów i koktajli. Jeśli chcemy uzyskać podwójną słodycz, ciasto z malinami możemy podawać w akompaniamencie lodów. Maliny sprawdzą się również jako dekoracja deserów – wystarczy kilka sztuk ułożonych na wierzchu, aby zwykłe ciasto zyskało na atrakcyjności.
Przepisów na ciasta z malinami jest naprawdę wiele. Świetnie smakują w serniku na zimno, zatopione w galaretce malinowej. Na co dzień warto wypróbować tarty z bitą śmietaną i malinami oraz szybkiego sernika z kakaową kruszonką i malinami. Na specjalne okazje sprawdzi się warstwowa rolada z owocami – kolorowe warstwy są niezwykle efektowne! A może tort urodzinowy z malinami? Idealną kombinację smaków będą stanowić biszkopt kakaowy, krem śmietankowy oraz kolorowe owoce, takie jak maliny, borówki, agrest czy porzeczki. W wypiekach zamiast mąki można wykorzystać kaszę jaglaną zmiksowaną na gładki krem. Kasza jaglana z powodzeniem zastąpi również ser w serniku. Wystarczy ozdobić gotowe ciasto galaretką i malinami, aby stworzyć efektowny deser. Inną propozycją jest piernikowe brownie z delikatnym kremem mascarpone, galaretką i malinami. Owoce zatopione w przezroczystej galaretce dają efekt „lewitujących malin”. Tarta cytrynowa z malinami to kolejny pomysł na wykorzystanie owoców – doskonale komponują się z lekko kwaśnym smakiem cytrynowego kremu. Ciasta z malinami można przyrządzać nie tylko latem, lecz także zimą, wykorzystując mrożone maliny.