Kajmak to składnik bardzo słodki, idealnie pasujący do wielu ciast. Przywędrował do naszych kuchni ze wschodu, dokładniej z Turcji. Na terenie Polski znany jest od XVII wieku, jednak początkowo używany był głównie przez dworskich cukierników. Dopiero po drugiej wojnie światowej zaczęto go powszechnie stosować do przygotowywania ciast z masą kajmakową w popularnych cukierniach i prywatnych domach.
Masa kajmakowa powstaje poprzez powolne gotowanie mleka lub śmietanki z cukrem. Cukier z masy kajmakowej w trakcie gotowania ulega karmelizacji, co nadaje całości jasnobrązowego koloru. Gotowy produkt jest bardzo słodki, więc używa się go w ciastach z masą kajmakową z umiarem. Jeśli przygotowujemy słodki wypiek w pośpiechu lub po prostu zależy nam na skróceniu czasu przygotowania, możemy śmiało użyć gotowej masy kajmakowej, którą bez problemu kupimy w markecie.
Na naszych stronach znajdziecie wiele przepisów na ciasta z masą kajmakową. Składnik ten idealnie nadaje się do przygotowywania świątecznych mazurków, ale to niejedyny typ ciast, w których wykorzystacie tę słodką masę, zwaną czasem również masą krówkową (ze względu na podobieństwo smakowe do popularnych cukierków o takiej nazwie). Ciasta z masą kajmakową to także różnego rodzaju torty czy serniki. Masy kajmakowej bardzo często używa się też w różnych ciastach bez pieczenia, wzorowanych na popularnych batonach. Schłodzony kajmak pozwala połączyć różne warstwy tego typu ciast.