Migdały mają wszechstronne zastosowanie w kuchni — szczególnie w deserach. Możesz używać ich w całości lub wykorzystać tylko płatki. Dodać je jako dodatek, lub główny składnik ciasta. Podać surowe lub uprażyć. Desery z migdałami smakują zawsze idealnie.
Większości z nas migdały kojarzą się zapewne przede wszystkim z marcepanem — słodką masą utworzoną głównie z prażonych i zmielonych migdałów oraz cukru z dodatkiem olejku migdałowego. Marcepan jest pysznym deserem samym w sobie, ale może być także użyty do przygotowania bardziej skomplikowanych dań, jak na przykład praliny.
Migdały są również mocno zakorzenionym dodatkiem do deserów świątecznych: kutii wigilijnej oraz wielkanocnego mazurka.
Oczywiście migdały wykorzystasz także do mniej pracochłonnych deserów — wypróbuj przepis na herbatnikowe trufle czekoladowe. Przygotujesz je w kilka chwil! W podobnym kształcie stworzysz kulki Rafaello z wykorzystaniem migdałów i kaszy manny. Niebanalna przekąska idealna do popołudniowej kawy.
Poza świątecznym mazurkiem proponujemy wiele innych przepisów na przepyszne ciasta z użyciem migdałów. Oto kilka z nich.
Dla fanów jabłek przygotowaliśmy przepis na szarlotkę z polewą miodowo-migdałową. Najpierw skropione sokiem z cytryny jabłka dusimy z masłem, cukrem i rodzynkami, a następnie zagęszczamy masę Budyniem o smaku śmietankowym WINIARY. Ciasto dekorujemy polewą przyrządzoną z masła, mleka, migdałów i miodu, i pieczemy. Szarlotkę z polewą miodowo-migdałową podajemy schłodzoną, z odrobiną bitej śmietany.
Sernik to zawsze dobry pomysł, a sernik z migdałami stanie się gwiazdą na Twoim stole! Wypróbuj przepis na sernik z brzoskwiniami na miodowym cieście. Pyszny i elegancki.
Jeśli nie przepadasz za pieczeniem — spieszymy z pomocą! Proponujemy sernik gotowany — bez pieczenia! Składa się z herbatników i masy kajmakowej oraz serowej. Przygotujesz go szybko i zaoszczędzisz czas na przyjmowanie komplementów od swoich gości. Ciasto z migdałami to zawsze dobry pomysł.